Incendiile de pădure și de vegetație de luna trecută au eliberat în atmosferă 343 de megatone de carbon (o megatonă = un milion de tone), cu o cincime mai mult decât recordul anterior din luna iulie 2014, potrivit cercetătorilor de la Serviciul European de Monitorizare a Atmosferei Copernicus.

Mai mult de jumătate din cantitatea de carbon degajată provine din America de Nord și Siberia, care s-au confruntat cu o vreme neobișnuit de caldă și uscată. Pe coasta de vest a continentului nord-american, incendiile au fost provocate de ”cupole de căldură”, care au provocat noi recorduri de temperatură, în mai multe localități. De altfel, norii de fum au ajuns până pe coasta de est, la New York, iar populației i-a fost recomandat să poarte mască. Și fumul degajat de la focarele din Siberia a ajuns până la Polul Nord.

În Grecia, suprafața arsă este de două ori mai mare decât media ultimilor 12 ani, iar în Cipru, de opt ori. În Italia, suprafața a crescut de patru ori. Serviciul național de pompieri a anunțat că a efectuat peste 800 de operațiuni, dintre care 250 numai în Sicilia. În Turcia, flăcările se extind rapid în sudul țării. UE a trimis în ajutor mai multe elicoptere de stingere și pompieri, atât în Turcia, cât și în Grecia. De altfel, și România a trimis în țara elenă 123 de pompieri și 23 de autospeciale de stingere. 

Pe măsură ce temperaturile continuă să fie ridicate, crește riscul de extindere a pericolului. Aproape toată Europa de Sud este sub avertismente de incendii ”extreme”. O mare parte din regiune este, de asemenea, amenințată de secetă.

Sursa: The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday