Premierul desemnat Ludovic Orban a susținut o declarație de presă, după ce astăzi a fost prezentată lista miniștrilor propuși de PNL și a programului de guvernare. Acesta a declarat, între altele, că „România are nevoie de un guvern legitim, cu deplină capacitate de exercițiu a prerogativelor sale.”

Principalele declarații ale liderului PNL:

„PNL, așa cum i-a anunțat pe români, și-a asumat răspunderea formării guvernului și, după reușita moțiunii de cenzură, a dat României o formulă de guvernare care urmează propunerile de învestire în cele două camere ale Parlamentului. Ne aflăm într-o situație extrem de gravă.

După trei ani de guvernare habarnistă, care a anulat toate avantajele pe care le-am fi putut dobândi ca urmare a ciclului economic pozitiv, după o guvernare care a făcut praf toate sistemele economice din România, după o perioadă de guvernare în care nu s-a realizat aproape nici o investiție importantă în România, iar banii publici au fost risipiți în cheltuieli nesăbuite, suntem într-un moment în care e nevoie de un guvern care să aducă România pe drumul corect.

Printre obiectivele imediate pe care le avem se găsesc lucruri extrem de importante. În primul rând, OUG privind restructurarea guvernului. Așa cum am promis, am redus numărul de ministere, iar obiectivul nostru este de a crea o structură guvernamentală eficientă. În momentul de față, sunt instituții publice și autorități locale care nu au resurse financiare pentru a putea încheia anul.

Există riscul să nu se poată plăti salarii, indemnizații pentru persoanele cu dizabilități. Este o nevoie imediată de o rectificare bugetară care să asigure resursele financiare către toate instituțiile publice. Este nevoie de un guvern legitim pentru că pregătirea pentru iarnă aproape că nu a fost realizată. Situația stocurilor în domeniul energiei, nivelul de pregătire al entităților care trebuie să se ocupe de transport este egal aproape cu zero.

Guvernul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura pregătirea pentru sezonul rece. Suntem în riscul de a pierde bani europeni până la finalul anului. Riscăm să pierdem sute de milioane de euro dacă noul guvern nu e instalat.

Tot în domeniul acesta e necesară accelerarea procesului de absorbție  și începerea discuțiilor pentru realocări ale fondurilor. Situația în domeniul ordinii publice și al siguranței a ajuns într-un punct critic, sunt necesare măsuri imediate.

Reasigurarea funcționalității Poliției și a Jandarmeriei, la rolul lor constituțional de servitori ai interesului cetățeanului. Evident, este pe agenda noastră desecretizarea dosarului 10 august.

Am stabilit un plan de lucru pentru fiecare ministru. Aceștia vor avea discuții cu reprezentanții societății civile, organizațiilor profesionale, mediul de afaceri. Se vor deplasa la ministere pentru a solicita situația la zi. Când vom avea o analiză extrem de clară care să reflecte întregul adevăr. Vom lua toate măsurile care se impun.

Vă spun din capul locului că intenția mea e să reorganizăm fiecare minister. Avem doar 16 ministere. Vom analiza pe fiecare agenție care e cea mai bună structură organizatorică. Vom face organigrame.

Cu siguranță avem nevoie de mult mai puțini secretari de stat. La nivelul premierului sunt acum aproape 1000 de angajați.

După învestitură vom da ordonanță pe organizare guvernului iar în maxim 30 de zile fiecare minister va veni cu propuneri. Vom efectua audit intern și extern. Cel extern va dura un pic mai mult, trebuie contractat.

Doamna Monica Anisie a fost secretat de stat la Educație, a făcut foarte multe lucruri bune, e apreciată de foarte mulți oameni. Candidata Violeta Alexandru e membru PNL, experiența în guvern ca ministru pentru Dialog Social o va ajuta.

Criteriile de selecție au fost profesionalismul și experiența. Nu am avut discriminare (n.r.: de gen). Cu cei de la USR ne-am înțeles că susținem abrogarea aproape în totalitate a OUG 114, mai puțin partea dedicată Construcțiilor.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday