Premierul a susținut o declarație de presă, în contextul în care astăzi s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de coronavirus. Ludovic Orban consideră că cauza principală a creșterii numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecție sanitară. „Suntem într-un moment de cumpănă, există riscul unei creșteri în continuare a numărului de cazuri”, a adăugat acesta. 

Ludovic Orban a făcut un apel către parlamentari: „Astăzi transmit un mesaj de încredere că Parlamentul va înțelege și va adopta legea care să ne permită să dispunem de toate instrumentele, respectiv instituirea carantinei și izolării, posibilitatea tratării persoanelor infectate”.

Șeful Executivului susține că nu doar Guvernul poate să asigure stăvilirea răspândirii epidemiei și că este nevoie de implicarea tuturor instituțiilor, companiilor. 

Orban acuză și campaniile de dezinformare din ultima perioadă, „care au avut ca scop să determine românii să nu creadă în virus, să ignore pericolul”. A mai precizat că guvernul nu dorește să reinstituie nicio restricție, nu dorește să ia nicio măsură care să afecteze negativ economia, dar a avertizat că dacă va fi nevoie Executivul va lua orice măsură necesară pentru a proteja sănătatea cetățenilor.

Principalele declarații:

Este obligația mea să fac azi această declarație. Azi am înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu Covid-19. 555 de cetățeni. În ultimele 4 săptămâni am avut o creștere a cazurilor de la săptămână la săptămână.

Deși față de alte țări România a avut o abordare graduală a măsurilor de relaxare, o dată cu deschiderea activităților care au fost sub restricție în diferitele etape, ca urmare a creșterii interacțiunii între oameni am avut această creștere.

Cauza principală este nerespectarea regulilor de protecție sanitară! Portul măștii, păstrarea distanței fizice, evitarea contactului apropiat, nerespectarea regulilor de igienă și toate celelalte.

Suntem într-un moment de cumpănă. Există riscul unei creșteri în continuare a numărului de cazuri. Guvernul este la datorie alături de toate celelalte autorități implicate în lupta anti-Covid. 

De fiecare dată când a fost necesar am luat toate măsurile pentru a apăra sănătatea și viața românilor. În toate situațiile create am pus pe masă soluții și am cerut adoptarea lor, am asigurat implementarea acestora. 

Astăzi transmit un mesaj de încredere că Parlamentul va înțelege și va adopta legea care să ne permită să dispunem de toate instrumentele, respectiv instituirea carantinei și izolării, posibilitatea tratării persoanelor infectate. 

Sunt lucruri fundamentale de care avem nevoie pentru a rămâne eficienți. Vreau să transmit un mesaj: doar autoritățile nu pot să asigure stăvilirea epidemiei și revenirea la normalitate. Avem nevoie de implicarea tuturor instituțiilor!

Avem nevoie de un comportament responsabil în instituții, de o implicare serioasă a tuturor companiilor pentru că acestea sunt responsabile de respectarea regulilor de protecție sanitară instituite de guvern și autoritățile competente.

Avem nevoie ca fiecare cetățean să fie alături de noi în bătălia contra unei epidemii fără precedent!

De la începutul epidemiei, împreună, am făcut eforturi fără precedent, am suportat privațiuni, implicare responsabilă! Ar fi păcat de tot efortul dacă acum când suntem în pericol solidaritatea, respectul față de semeni, responsabilitatea nu revin în comportamentul comun.

Din păcate ne-am confruntat cu campanii organizate care au avut ca scop să determine românii să nu creadă în virus, să ignore pericolul. Din păcate, acestea au dus la consecințe. Numărul celor care nu respectă regulile au crescut!

Aceia care au crezut în capcana propagandei ar fi păcat să pună în pericol întreaga societate și dezvoltarea economică. 

Guvernul nu dorește să reinstituie nicio restricție, nu dorește să ia nicio măsură care să afecteze negativ economia. Și așa, economia românească și a țărilor UE a fost afectată grav de epidemie. Am pus la punct un plan economic, pe investiții, pentru asigurarea revenirii la normalitate!

Obiectivul e să apărăm locurile de muncă, să luptăm împotriva șomajului și sărăciei. Pe de altă parte, spun clar că dacă va fi nevoie vom lua orice măsură se va impune pentru că punem pe primul plan sănătatea și viața românilor. 

Închei prin a transmite un mesaj către fiecare român! Virusul nu iartă pe nimeni, nici pe cei care nu cred în existența sa. Dacă cineva ignoră regulile, neglijează și se expune, când se îmbolnăvește nu se pune în pericol doar pe el ci și pe cei dragi.

Dacă nu vă pasă de sănătatea voastră vă rog să vă pese de frate, de mama, de tată, de copil, de prieteni, de colegii dumneavoastră! Doar împreună solidari și respectând reguli simple, stabilite de specialiști, doar împreună putem readuce lucrurile la normal și să luptăm eficient cu epidemia. Am încredere că fiecare român va înțelege acest moment de cumpănă și că de comportamentul său responsabil și corect depinde succesul nostru în lupta contra epidemiei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday