Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat marți că decizia șefului statului de nominalizare a lui Dacian Cioloş pentru postul de premier este o cacealma care are ca efect prelungirea şi adâncirea crizei politice. Ludovic Orban s-a declarat convins că Dacian Cioloș nu are nicio șansă să formeze o majoritate și a făcut apel la președintele Iohannis să revină cu ”picioarele pe pământ”.

Fac un apel la președintele Iohannis să revină cu picioarele pe pământ, să renunțe la ambiții și jocuri politice, să înțeleagă că țara are nevoie de un guvern stabil, competent, determinat să ofere soluții imediate”, a declarat Orban.

Principalele declarații:

  • Din 1 septembrie, ne confruntăm cu o criză politică și guvernamentală provocată de decizia unilaterală a premierului Cîțu de a demite ministrul Justiției fără consultarea coaliției și a forurilor statutare PNL. Ne confruntăm cu o criză sanitară gravă provocată de explozia de infectări cu Covid-19. Ne confruntăm cu o situație economică gravă, care pune în pericol veniturilor românilor, după creșterea prețurilor.
  • Decizia de ieri a președintelui este mai degrabă o cacealma, care nu are ca obiectiv soluționarea crizei, ci prelungirea ei și adâncirea ei. Este evident, pentru orice om care cunoaște situația politică și poziționarea partidelor, că în ciuda bunelor intenții ale USR și Dacian Cioloș, desemnarea sa nu ține cont de principiul loialității constituționale care trebuia respectat.
  • Desemnarea trebuia să fie în persoana unei persoane cu o șansă reală de a forma o majoritate. Vă spun de acum că partidele nu vor susține învestirea unui guvern Cioloș.
  • Președintele și-a îndeplinit atributul constituțional formal, dar nu pot să cred că președintele nu este conștient de faptul că Cioloș nu are șansa să facă o nominalizare. S-a întâmplat pentru că PSD și PNL nu au făcut nicio propunere. La PSD e pagubă în ciuperci că n-au făcut-o, dar decizia PNL este una care, practic, a pus partidul în situația de a nu avea o propunere și de a nu pune pe masa președintelui o posibilitate de desemnare a unui premier cu șanse de a face majoritate.
  • Singura soluție este refacerea coaliției de guvernare formată după alegerile din 6 decembrie 2020, formată din PNL, USR, UDMR și cu susținerea minorităților. Era perfect la îndemână desemnarea unui premier din partea PNL, altul decât Florin Cîțu, o persoană decentă, onorabilă, care să se bucure de încrederea partenerilor de guvernare.
  • După ce joi, într-un BPR convocat la 12 noaptea, a decis să meargă la Cotroceni cu Cîțu propunere, la nici 24 de ore a schimbat mandatul și a hotărât să nu meargă cu o propunere. Asta arată premeditare și arată că conducerea PNL a ratat șansa de a reface coaliția și de a da un guvern responsabil, cu puteri depline.
  • Sunt convins că propunerea nu a fost făcută pentru că intenția a fost de a consuma prima desemnare, pentru o altă persoană decât una propusă de PNL. Nici Iohannis, nici Cîțu nu au încredere într-o altă persoană din partid de a forma o majoritate.
  • Florin Cîțu nu mai are nicio șansă, în cazul în care este desemnat. Desemnarea lui Cioloș va adânci ruptura între PNL și USR. Actuala conducere a PNL nu va sprijini învestirea domniei sale. AUR și PSD au declarat deja că nu o vor face. Sunt convins că în spatele acestei cacealmale se ascunde dorința ca la a doua desemnare să fie nominalizat Florin Cîțu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday