Prim-ministrul Ludovic Orban a susținut o declarație de presă, la începutul ședinței de Guvern. Orban a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe mai multe pachete de legi: Legile Justiției, abrogarea Ordonanței 51, în scopul decontării navetei pentru elevii care au domiciliul în alte localități față de cea a unității de învățământ, sau modificări aduse Legii Pafoanelor, un pas necesar în adoptarea legii Bugetului pe anul 2020. Un alt pachet se referă la abrogarea „catastrofalei Ordonanțe de Urgență 114”. Orban a completat că abrogarea va fi discutată într-o ședință ulterioară.

Principalele declarații ale prim-ministrului:

„Vă comunic decizia accea de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe două pachete de legi: prima, angajarea răspunderii pe un proiect care va cuprinde modificări din două domenii și legea plafoanelor bugetare. Ne-am stabilit ca obiectiv finalizarea procedurii de dezbatere și adoptare a legii bugetului până la finalul anului. Pentru a înainta Parlamentului avem nevoie de aprobarea legii plafoanelor.

Ca atare, prima angajare de răspundere va fi prorogarea termenelor cuprinse în legile justiției: pensionarea magistraților, trecerea de la complet de doi la complet de trei și mărirea termenelor de admitere în magistratură de la doi la patru ani. Vrem să abrogăm anul viitor toate acestea, desigur. Riscă să arunce în aer Justiția din România. Este absolut necesar.

Odată cu prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru cele trei prevederi vom abroga Ordonanța 51, ca să permitem decontarea navetei școlare. Există localități în care copiii pentru că nu pot plăti biletul de transport nu se duc la școală. Ordonanța 51 a urmărit două scopuri perverse: la presiunea baronilor să nu mai plătească costurile pentru navetă și prelungirea licențelor de transport ignorând obligația de a licita. Această stare gravă duce la imposibilitatea de a se duce la școală. De asemenea, legea plafoanelor e necesară pentru adoptarea legii bugetului. La această ședință vom discuta în primă citire, nu vom adopta.

Abrogarea și pentru prevederile catastrofale din Ordonanța 114. Am tras nădejde că putem în dezbatere parlamentară, nu știu dacă vom putea face asta. Unii vor chiar să înrăutățească. Suntem obligați să punem lucrurile în normalitate. Ne vom angaja răspunderea într-o ședință ulterioară, nu marți, următoarea.

Să fiți circumspecți în angajarea de cheltuieli pe final de an. Localitățile care au primit bani să nu mai vină să ceară bani.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday