Tabloul a fost pictat de Andy Warhol în 1964, folosind ca inspirație o fotografie. Suma plătită pe tablou include și taxele necesare și este, de asemenea, cea mai mare plătită vreodată pentru un obiect de artă american.

De altfel, în general, licitația Christie’s din New York este considerată un reper important pentru piața de artă de lux. Înainte de licitație, organizatorii Christie’s au descris pictura ca fiind “una dintre cele mai rare și mai transcendente imagini existente”.

Prețul record anterior pentru o piesă de artă americană a fost de 110,5 milioane de dolari pentru o pictură cu un craniu (“Untitled”) creată în 1982 de prietenul și “competitorul” lui Warhol, Jean-Michael Basquiat. 

“Shot Sage Blue Marilyn” a reușit să depășească și tabloul Les Femmes d’Alger (Versiunea O) al lui Pablo Picasso, realizat în 1955 și care a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari (cu taxe).

Cel mai mare preț pentru o lucrare vândută la licitație rămâne Salvator Mundi de Leonardo da Vinci, vândută în noiembrie 2017 la Christie’s, unui prinț saudit, pentru 450 de milioane de dolari. Licitația de luni este prima dintr-o serie de licitații de artă planificate de Christie’s și Sotheby’s în următoarele două săptămâni.

Surse: BBC, Barron’s

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday