Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în vârstă de 96 de ani, și-a făcut apariția pe balconul Palatului Buckingham duminică după-amiază, în ultima zi de sărbătoare pentru marcarea domniei sale istorice de 70 de ani.

Regina a lipsit de la evenimentele de vineri și sâmbătă – o slujbă de mulțumire la Catedrala Sf. Paul și o după-amiază la hipodromul Epsom – după ce a experimentat “disconfort” în timpul paradei de deschidere de joi.

Elisabeta a II-a a fost însoțită de trei generații din familia ei – Prințul Charles și soția sa, Camilla, Ducesa de Cornwall, precum și Prințul William și Catherine, Ducesa de Cambridge și cei trei copii ai lor, spre bucuria a mii de oameni care se adunaseră de-a lungul Bulevardului Mall.

Prințul Harry și Meghan, ducesa de Sussex – care au încercat să nu iasă în evidență de la întoarcerea lor în Marea Britanie – nu au fost prezenți la festivitățile de duminică. Nici fiul Reginei, Prințul Andrew, nu a participat la evenimente după ce a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Apariția de la balcon a încheiat o spectaculoasă finală jubiliară. Anterior, 10 mii de oameni au ieșit pe străzile din centrul Londrei pentru a participa la parada The People’s Pageant, în onoarea monarhului. Urmând un traseu de trei kilometri pe străzile din Westminster, de-a lungul Mall-ului și spre Palatul Buckingham, personalul militar, artiștii și voluntarii din Marea Britanie și Commonwealth au mărșăluit, amintind de propria încoronare a Reginei din 1953.

Reflectând diferitele decenii ale domniei reginei, dansatorii îmbrăcați în ținute tematice au dansat pe marele bulevard care duce la Palat, în timp ce mașinile Morris Minor purtau steaguri ale Regatului Unit și claxonau. Cântărețul Ed Sheeran și peste 100 de “comori naționale”, de la fostul fotbalist Gary Lineker la modelul Kate Moss au luat parte, de asemenea, la paradă. 

Elisabeta a urcat pe tron ​​la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui ei, George al VI-lea, în 1952, moștenind o versiune a Marii Britanii care încă se confrunta cu ravagiile celui de-al Doilea Război Mondial și cu Winston Churchill ca prim-ministru.

De-a lungul domniei sale, s-au succedat 14 prim-miniștri britanici și 14 președinți ai SUA, zidul Berlinului s-a ridicat și a căzut, Marea Britanie a aderat și a părăsit Uniunea Europeană, iar imperiul său odată puternic s-a dezintegrat, fiind înlocuit de un Commonwealth de 54 de națiuni.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday