Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat într-o conferință de presă susținută la Parlament, că decizia de revocare a Laurei Codruța Kovesi a fost luată de Klaus Iohannis „din cauza unor presiuni generate de calcule personale”. De asemenea, Dragnea a susținut că discuția despre suspendarea lui Klaus Iohannis va continua în PSD și în coaliție.

Principalele declarații ale lui Liviu Dragnea:

Am primit vestea pe telefon.

Preşedintele Iohannis a revocat-o pe doamna după 30 de zile, nu cred că de dragul respectării Constituţiei, ci presiuni generate de calcule personale, probail. Discuția despre suspendare nu era generată numai de această încălcare a Constituției, ci de un complex de abateri disciplinare ale președintelui. Numai un exemplu, faptul că și-a făcut un obicei din a bloca și întârzia aproape orice lege a Parlamentul și aproape orice inițiativă a Guvernului, dacă este interpus și dumnealui pe circuit. Discuţia despre suspendare va continua în partid și vom discuta şi în coaliţie.

Sigur că e o discuţie serioasă, pe care trebuie s-o purtăm așezat. Este un demers foarte serios, nu e un demers în joacă. Din păcate, preşedintele arată demult că nu respectă Constituţia, nu mai are puterea să fie deasupra partidelor, nu este un președinte fără interese partinice un președinte care să fie mediator între puterile statului. Asta duce la foarte multe blocaje, amenințări ale premierului.

Eu cred decizie a fost luată, pentru că dacă voia să ia decizie de la început nu îl oprea nimeni. Nici copiii de grădiniță nu au crezut că are nevoie de 30 de zile ca să citească decizia Curții. Nici nu trebuie să citești toate motivarea. Dacă ar fi fost un demers sincer, o făcea de la început, nu ținea 30 de zile acest subiect în agenda publică, și repet, fiind în încălcarea Constituției din secunda a doua de când s-a publicat decizia Curți în Monitorul Oficial. Și un îndemn le nerespectarea deciziei Curții.

Din moment ce nu a făcut-o atunci când trebuia s-o facă, când era firesc s-o facă, și putea s-o critice așa cum se critică deciziile CCR, dar să pună în aplicare, înseamnă că s-a întâmplat ceva pe parcurs.

Cred că cei care au spus că era un demers care trebuia asumat personal au dreptate. Până acum a spus personal că este o decizie de oportunitate politică, după aia a tot spus că mai are de citit, cred că trebuia să vină s-o spună singur.

Nu văd de ce ministrul Justiției să aștepte intrarea în vigoare a noilor legi. Eu nu știu ce va face ministrul justiției. Nu cred că trebuie să aștepte modificarea legilor Justiției. E aceeaşi procedură, nu s-a schimbat nimic. Nu cred că trebuie să aştepte modificarea legilor Justiţiei, este un loc vacant, are atributul propunerii, cred că va trebui să declanşeze procedurile.

Din păcate aici discutăm de o caracatiță mult mai mare Eu doar îmi exprim speranța, și nu numai eu, mulți români, foarte mulți, enorm de mulți, ca la un moment dat să ajungem, în România, ca procurorii, o parte dintre procurori, să acționeze cu bună credință și pentru aflarea adevărului și respectarea legii și să înțeleagă exact independența pe care nimeni din clasa politică nu le-a știrbit-o, ba dimpotrivă independența lor a fost știrbită de anumite acțiuni, gesturi, chiar presiuni, că ar fi bine să ancheteze, să facă cercetări cu două obiective esențiale: aflarea adevărului și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, nu să acționeze pe comandamente politice.

Nicio garanție că noul procuror-șef al DNA nu va fi din statul paralel. Nu am spus niciodată asta. Dimpotrivă, eu am spus de mai multe ori, de multe luni am spus, simpla discuție despre cine este șeful DNA, este insuficientă și ne și păcălește. Asta este o problemă de sistem . Un stat de drept este un stat în care funcționează domnia legii și în care orice cetățean român are speranțe mai mari că dacă este nevinovat nu pățește nimic. Asta e una din marile probleme, teroarea, nesiguranța.

A apărut această revocare, dar ce se întâmplă cu cei care au aplicat protocoalele, cu cei au semnat protocoalele.

N-am de gând să îi dau o replică fostului președinte, dar eu nu am rezerve în varianta 300 de parlamentari, ba dimpotrivă. Eu am vorbit cu oameni din mai multe țări și mi-au spus că bicameralismul este mult mai eficient într-o democrație. Eu aș susține ca parlamentarii să fie aleși prin vot uninominal direct. Va trebui să discutăm de ideea de 300 de parlamentari cu minoritățile e o variantă pe care eu am agreat-o. În aceste condiții putem să vorbim despre faptul că vom discuta despre asta, în actuala legislatură.

Subiectul suspendării preşedintelui rămâne deschis. Sigur că decizia de astăzi e importantă. Toţi parlamentarii ştiau că azi vom discuta despre calendarul discuţiilor de iniţiere a suspendării. A apărut această decizie, sigur că amânat-o dar nu am închis-o. Am discutat în weekend cu Tăriceanu, i-am spus că noi nu vedem altă soluţie.

Această revocare nu e o victorie pentru nimeni, e o măsură mică dintr-un complex de măsuri sau acțiuni care trebuie să se întâmple în perioada următoare.

Trebuie o reformă profundă, o schimbare completă de abordare. În fiecare zi sunt chemaţi oameni, ameninţaţi, presaţi, să spună ce vor cei care îi anchetează.

Vineri am avut o discuţie destul de lungă şi aşezată cu Tăriceanu, i-am spus că PSD se îndreaptă spre decizia suspendării. Nu a respins ideea, urmând să discutăm de azi procedurile, calendarul. Tăriceanu nu a respins ideea suspendării.

Astfel, purtătorul de cuvânt al președintelui a anunțat astăzi, 9 iulie, că președintele a decis să semneze decretul de revocare din funcție a procurorului șef al DNA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday