Liviu Dragnea a fost prezent duminică seara în studioul televiziunii România TV. Liderul PSD a vorbit despre referendumul de săptămâna viitoare, despre violențele de la mitingul din 10 august și despre dezbaterile care urmează să aibă loc în Parlamentul European, referitoare la independența Justiției și statul de drept în România. Dragnea a mai spus că nu există o listă a miniștrilor care urmează să fie remaniați și că decizia va fi luată în Comitetul Executiv al PSD, care urmează să fie convocat în perioada următoare.
Dragnea a mai precizat că „ a auzit că Guvernul va sesiza CCR în legătură cu formarea completelor de la Înalta Curte”.
„Am auzit că se pregătește Guvernul să sesize CCR deoarece Înaltă Curte nu a aplicat noua lege pentru desemnarea completelor de 5. Nu știu pe ce merg, conflict între Guvern și Înalta Curte sau între Parlament și Înaltă Curte. Am auzit doar că intenționează să se face această acțiune și cred că e un demers corect”.
Despre referendum:
„Merg la referendum şi educaţia mea ortodoxă, de copil crescut la sat, la ţară, înconjurat de familia tradiţională, mă face să spun Da cu toată hotărârea, aşa văd eu lucrurile
Eu personal și PSD nu avem nimic împotriva minorităților sexuale, ba dimpotrivă, suntem toleranți. Dar asta nu are nimic de-a face cu definiția familie.
Premierul Dăncilă a spus la Bruxelles că PSD va organiza informarea civică a cetățenilor. Nu e referendumul PSD. Nu vrem vreun câștig electoral din acest referendum. Același lucru l-a spus și Viorica Dăncilă.
Legea este deja gata, după mai multe discuții, am hotărât ca după acest referendum să se discute acest tip de parteneriat civil, dar fără posibilitatea de adopții”.
Despre violențele de la mitingul din 10 august:
„Cu informații sau fără informații, vorbim de un miting neautorizat. Vorbim de protestări pașnici, care au fost de mai multe ori în piață și nimeni nu s-a mobilizat împotriva lor, dar cum s-a văzut clar o mobilizare, s-a văzut cum au încercat să forțeze cordonul de jandarmi care îl ocupă. Dacă un grup de protestatari violenți vrea să ocupe guvernul, asta nu este o lovitură de stat.
Imediat după alegeri au început aceste acțiuni de contestare. Parchetul nu îi investighează pe cei violenți, care au dat foc la obiecte. Îi investighează pe jandarmi.
Un mare semn de întrebare asupra atitudinii parchetului general există. În acea noapte Iohannis a pus o postare pe Facebook. El a dat semnalul. A vrut să dea două semnale, să timoreze jandarmeria și să le spună protestatarilor stați liniștiți, veniți câte zile vreți că nu pățiți nimic. E clar, de la el a plecat instigarea.
Noi nu susținem acțiuni violente din partea jandarmilor, dar acolo am văzut niște lovituri crunte împotriva jandarmilor.
N-am văzut parchetul care să investigheze finanțarea protestelor. Sunt informații publice despre tabere de antrenament pentru protestatari. De ce acum nu se autosesizează?
Dezbaterile din Parlamentul European:
„Probabil că va fi chemată la audieri în Parlamentul European, dar răul deja l-au făcut. Este posibil ca jandarmii să fie timorați acum. Ei văd că statul îi pune sub acuzare, când ei și-au făcut treabă. Eu susțin tot ce a făcut jandarmeria. Nu am văzut în Parlamentul European nicio acuzație la adresa Franței, Spaniei, Germaniei.
Doamna premier le-a spus liderilor europeni ce va spune și la Strasbourg. I s-au alocat 5 minute să își apere țara, să discute despre statul de drept, despre legile Justiției.
Curtea Constituțională a spus despre cele trei legi că sunt constituționale, după ce au trecut de toate piedicile.
Nimeni nu și-a exprimat îngrijorarea despre protocoalele secrete, nu există nicăieri în UE asemenea protocoale. Nu există nici o țară în care serviciile secrete să fi stabilit că justiția e câmp tactic
Despre 10 august, Dăncilă le-a spus ce credem și noi: nicăieri în lume un președinte nu ar fi ieșit împotriva forțelor de ordine atacate de manifestanți violenți”.
Despre remaniere:
Încă nu am vorbit cu doamna prim ministru. Nu există o listă neagră, asta ar însemna să avem ținte prestabilite. Vom stabili după referendum CEx-ul și acolo vom analiza prestația fiecărui ministru. Se lucrează la această evaluare, dar și colegii din CEx au propria lor evaluare, ca pe lângă alte lucruri, un ministru, pe lângă alte calități, trebuie să comunice. Este obligatoriu să îi informezi pe români, ca pentru ei guvernezi. Dacă tu nici comunicare nu ești în stare s-o guvernezi, înseamnă că ai o problemă. Nu știu câți sunt slab comunicatori, nu vreau să fac o evaluare acum. Mulți dintre ei au fost împinși de la spate să comunice, și nu este în regulă. Noi aveam un program de guvernare bun. Urmează să luăm niște măsuri foarte importante, săptămâna viitoare. Dacă asta nu comunică, iertați-mă.
La ce minister s-a făcut mai mut decât știe opinia publică? Sunt unii miniștri care nu pot să treacă de robia în care i-au dus unii funcționari. Ritmul impus de noi prin programul de guvernare este foarte alert. Anumite acțiuni care trebuiau luate mai devreme au fost luate cu întârziere.
Nu eu i-am cerut Ministrul Educației să își dea demisia. Eu i-am zis să vorbească cu doamna prim ministru și și-a dat demisia. Deși eu i-am zis să se mai gândească.
Mie îmi pare că domnul ministru a ales modalitatea asta, dar OUG de joi a anulat ce pusese în ordonanță înainte, fără a se consulta cu noi. Când toate minoritățile au o problemă, nu doar ce maghiară, nu poți remedia asta.
Nu fac eu evaluarea. Nu există nicio listă de remanieră la ora asta. Nu am început nicio discuție cu Dăncilă despre o posibilă listă.
Eu sper ca doamna Andronescu să nuanțeze ce a spus și apoi să intervin și eu (referitor la faptul că i-ar fi propus Ecaterinei Andronescu funcția de ministru al Educației). Am avut o discuția mai amplă cu doamna Andronescu.
Există posibilitatea să se propune remanieri și din partea ALDE? Dacă doamna prim ministru constată că un ministru nu performează, va informa conducerea ALDE.
Nu există sat în România a această oră în care nu se lucreze. Vorbim de mii de proiecte.
Ceea ce face grupul din partid nu este legată de această remaniere. Este o chestiune mult mai amplă. Ei urmăresc în permanență cum stăm cu implementarea programul ui de guvernare. Decizia va fi luată în comitetul CEx. Doamna prim ministru va prezenta în CEx, apoi fiecare membru va avea susținere sau nu pentru miniștrii.
Evaluarea lui Toader se face în PSD sau în ALDE? Evaluarea domnului Toader se face așa cum se face evaluarea oricărui ministru asumat de PSD. Eu nu am înțeles de ce s-a adus în discuție subiectul. În partid nu s-a vorbit de înlocuirea domnul Toader.
Eu nu am discutat cu niciun ministru despre remanieri. Vrem să adoptăm câteva legi importante până la sfârșitul acestei sesiuni. Legea pensiilor, vrem s-o adoptăm până la sfârșitul sesiunii parlamentare. Cu Tudorel Toader am discutat despre legea pensiilor, despre legea insolvenței.
Nu am discutat despre amnistie și grațiere. Am spus public, la un moment dat, în această țară trebuie dată această amnistie. Nu știu când, peste un an, doi, când va vrea guvernul, parlamentul. Când consideră partidul, coaliția, guvernul. Dacă e doar pentru mine, să dea o amnistie și să mă excludă pe mine”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.