Președintele USR, Dan Barna, împreună cu deputatul USR Stelian Ion au discutat cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre OUG pentru modificarea Codurilor penale, anunțată de premierul Viorica Dăncilă după Comitetul Executiv Național al PSD.

Dan Barna susține că i-a solicitat premierul să nu emită nicio ordonanța pe Justiție, pe perioada în care România va avea președinția Consiliului Uniunii Europene.

„România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziție de politică externă pe care a avut-o România și OUG ar crea o vulnerabilitate de mesaj care ar fi permanent adusă în discuție, pe toată durata președinției. Performanța României va fi umbrită de această ordonanță”, a precizat Barna.

„I-am înmânat un material pe chestiuni legate de Justiție și de oportunitate și am solicitat ca pentru cele șase luni Guvernul să nu emită OUG și să închidă acest subiect, pentru a putea avea o președinție de minimă decență și credibilitate”.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea USR, iar la finalul întrevederii, liderii USR au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia au oferit detalii despre discuțiile purtate.

Principalele declarații:

„Acum 3 zile am solicitat o întrevedere, doamnă Dancilă a răspuns afirmativ la invitație. A promis și domnul Toader că va participa. Astăzi la ora 11 am avut întâlnirea. Am fost însoțit de către domnul Ion Stelian și de doi din colegii de partea de sus a listei candidaților la europarlamentare – domnul Ghinea și domnul Vlad Gheorghe. A fost o discuție consistentă, am stat aproximativ 80 de minute, la întâlnire a participat și Tudorel Toader. Am avut ocazia să îi transmitem direct doamnei premier punctul de vedere al USR, și anume emiterea unei OUG pe Justiției ar crea în România o criză socială care ar acoperi cu totul perspectiva preluării președinției.

Am accentuat acest element. România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziție de politică externă pe care a avut-o România și OUG ar crea o vulnerabilitate de mesaj care ar fi permanent adusă în discuție, pe toată durata președinției. Performanța României va fi umbrită de această ordonanță. USR a avut o poziție tranșantă privind abuzul care are loc, dar dacă Guvernul își asumă o OUG, nu doar că se încălcă decizia Parlamentului, dar Guvernul va fi mereu vulnerabil.

I-am înmânat un material pe chestiuni legate de Justiție și de oportunitate și am solicitat ca pentru cele șase luni Guvernul să nu emită OUG și să închidă acest subiect, pentru a putea avea o președinție de minimă decență și credibilitate, pentru că altfel acest subiect va umbri toate eforturile României.”.

Solicitarea USR către premierul Viorica Dăncilă:

“În atenția doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă,

Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România vă solicită în regim de urgență o audiență pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență Codul Penal și Codul de Procedură Penală. 

Juriștii grupului USR au realizat o analiză asupra modificărilor recente ale legislației penale care deși au fost declarate constituționale de către judecătorii Curții Constituționale, nu sunt oportune și vor pune în pericol siguranța națională. 

Nu există nicio urgență pentru a modifica legislația penală prin OUG, ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, așa cum este normal într-un stat democratic. 

Vă reamintim că Uniunea Europeană și în special Comisia de la Veneția au recomandat României ca legile de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală să fie dezbătute cu specialiștii în domeniu și întreaga societate civilă.

Audiența pe care o solicităm are ca scop prevenirea unei ordonanței de urgență care va produce efecte grave imediat după adoptare. Această ordonanță ar fi neconstituțională, în condițiile în care modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală sunt încă în dezbatere în Parlament. 

Vă rugăm să acceptați întrevederea propusă și să ne anunțați momentul și locul convenabile. Avem încredere că Premierul României, în ierarhia priorităților sale, așează întotdeauna pe primul loc cetățenii și nevoile acestora și respectă Constituția.” 

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, arăta că nu există niciun argument pentru o OUG pe Codurile penale și a catalogat gestul PSD drept „voința lor”: „Guvernul nu poate modifica o lege aflată deja în dezbatere în Parlament.”

Și judecătorul Cristi Danileț a explicat de ce consideră că nu se poate da OUG doar pe articolele constituționale din Coduri: „Nu se poate ordonanță pe o lege în fază finală în Parlament.”

Forumul Judecătorilor și încă două asociații au solicitat Guvernului să renunțe la OUG pentru modificarea Codurilor Penale: Încalcă MCV și poate declanșa o procedură de infringement.

Ministrul Justiției arăta că „riscăm infringementul, pentru netranspunerea directivelor europene.” și că urgența anului trecut este și mai urgentă astăzi.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday