“Deal!” a scris pe Twitter în această dimineață la ora 5.30 (CET) Charles Michel, președintele Consiliului European, în vreme ce Emmanuel Macron a postat pe aceeași rețea: “Zi istorică pentru Europa!”

Potrivit Reuters, principalele prevederi ale acordului sunt următoarele:

1. Comisia Europeană va împrumuta direct cele 750 de miliarde de euro, bani pe care îi va redistribui apoi țărilor membre. Împrumutul comun va fi plătit până în 2058;

2.  Țările membre vor impune o taxă pe bunurile ce conțint plastic nereciclabil, iar aceasta se va face venit direct la bugetul UE;

3. Din 2023, țările membre vor taxa suplimentar toate importurile din țările cu standarde de emisii de carbon mai mici decât cele europene

4. Fondurile nerambursabile vor fi alocate doar țărilor care au un plan de creștere a potențialului economic, de creare de locuri de muncă și de solidaritate socială. Aceste planuri trebuie să ducă și la o mai mare digitalizare, dar și la o ecologizare a economiile statelor membre.

5. Statele care contribuie net la bugetul UE (aduc mai mulți bani decât consumă) vor primi reduceri mari din cotele de contribuție, calculate în baza ponderii economiilor lor. Este vorba de Germania, Olanda, Austria și alte state din nordul UE.

Numit inițial de către analiști o misiune imposibilă, Summitul a avut pe masă două probleme spinoase – fondurile de relansare asumate pentru prima dată în istorie ca datorie comună a țărilor membre UE, dar cărora li s-au opus “Grupul celor patru austeri” (Austria, Olanda, Danemarca și Suedia), dar și condiționarea acordării banilor europeni de statul de drept (în fapt de controlul acestora prin combaterea eficientă a corupției și independența justiției) căreia i s-au opus Ungaria și Polonia, care au și amenințat cu blocarea oricărei înțelegeri.

Potrivit Financial Times, deși suma totală de 750 de miliarde de euro pentru Fondul de Recuperare și Reziliență (RRF) a fost păstrată, suma alocată sub formă de împrumuturi nerambrusabile, prevăzută inițial la 500 de miliarde de euro, a fost diminuată la doar 390 de miliarde de euro.

Proiectat inițial pentru vineri și sâmbătă, summitul a fost prelungit cu încă trei zile, în care s-a negociat literalmente zi și noapte. Declarații și detalii privind înțelegerea finală sunt așteptate în cursul zilei de azi.

Surse alternative: FT, Reuters, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday