Principalele declarații ale liderilor celor trei formațiuni politice:

Ludovic Orban:

În data de 6 decembrie romanii au fost chemați la vot, în cadrul alegerilor parlamentare. În urma alegerilor, trei formațiuni politice USR-PLUS, UDMR și PNL au luat decizia de a constitui o coaliție de guvernare care se bazează pe o majoritate parlamentară certă, rezultatul voinței cetățenilor români. Imediat după alegeri, trei formațiuni au început un proces de dialog, negociere, pentru constituirea coaliției, pentru armonizarea programelor de guvernare din campanie.

Am avut negocieri și privind arhitectura puterii, structura guvernului, modul de funcționare. În urma acestor negocieri azi semnăm acordul de coaliție. De asemenea, programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%, e în faza de corecții și reglaje fine. 

Așteptăm procedurile de constituire a Parlamentului, apoi invitația la consultările de la Cotroceni și suntem hotărâți să dăm României un Guvern competent și responsabil, care să pună în practică un  program care să asigure creșterea calității vieții pentru fiecare român, dezvoltarea infrastructurii și modernizarea României. 

Dan Barna:

De fiecare dată un astfel de moment, de constituire a unei coaliții e unul cu multă speranță. Zilele acestea, ultimele două săptămâni au ridicat felul de a face politică în România și spiritul adus de USR-Plus în politică îl regăsim și în această coaliție. Este un spirit care a făcut să avem o muncă serioasă și responsabilă. Programul de guvernare, de peste 300 de pagini, va fi publicat mâine.

Ne dă încrederea că vom putea avea o guvernare care să aducă schimbarea. Am încercat să găsim zonele de consens, ca programul să fie unul în care avem cu toții încredere. Mai sunt câteva obiective USR-Plus care nu și-au regăsit materializarea în programul de guvernare, dar pentru care vom găsi căi parlamentare.

Ne vom apuca, vom continua munca din aceste zile, suntem foarte încrezători că este o șansă reală să avem un guvern până la Crăciun.

Dacian Cioloș:

Pentru USR-Plus e un moment de cotitură. Astăzi, după câțiva ani de când s-a constituit USR, apoi Plus, apoi USR-Plus, avem primari, consilieri județeni, avem 80 de parlamentari, iar zilele viitoare vom avea și miniștri. Coaliția e dovada unei maturități politice.

USR-Plus e conștient că așteptările sunt foarte mari de la noi, în acest parteneriat am investit încredere și resurse pentru că credem că acest parteneriat poate fi și un moment de cotitură pentru țară, pentru modernizare.

E clar că românii așteaptă perspective, oportunități. E clar că avem nevoie de investiții în Sănătate, Educație, în profesionalizarea administrației publice, iar chiar dacă deficitul va fi mare, pe fondul guvernărilor PSD și a crizei COVID-19, vom beneficia de fondurile europene.

Avem toată încrederea în Florin Cîțu, avem un program de guvernare care să fie un semnal de parteneriat pentru mediul de afaceri, mediul economic, de care avem nevoie pentru a scoate România din criză. E un moment istoric, ne dorim să guvernăm patru ani de zile. Ne dorim să convingem ca peste patru ani să vină lumea la vot, ne dorim să le dăm românilor încrederea că se poate guverna cinstit și profesionist.

Kelemen Hunor:

Când UDMR a decis să participe la coaliție am fost conștienți că vom avea o misiune grea fiindcă tot globul e afectat de pandemie. Trecem printr-o criză economică și încă nu vom știi care sunt consecințele. Am format o majoritate fiindcă România are nevoie de o stabilitate politică. Opt ani am avut o criză permanentă, 12 guverne. A venit momentul să avem un guvern stabil, cu o majoritate stabilă, să încercăm să guvernăm ca fiecare om să aibă o perspectivă clară.

Să existe speranța zilei de mâine pentru o viață mai bună! Această coaliție e formată din oameni serioși, competenți, avem o viziune armonizată despre ce avem de făcut. Vom propune oameni competenți, iar deciziile noastre trebuie să fie transparente.

Trebuie să lăsăm la o parte orice demagogie, să dăm răspunsurile necesare foarte rapid. Lumea așteaptă decizii rapide și concrete. E nevoie și de viziune pe termen mediu și lung. E nevoie de investiții, de stabilirea unui cadru legal și predictibil pentru investitori, să creăm locuri de muncă pentru siguranța zilei de mâine pentru fiecare cetățean. Sunt convins că vom reuși. De aceea ne-am asumat această guvernare.

Florin Cîțu:

Îi mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încrederea acordată. Am fost în ultimele zile în aceste discuții, la negocieri, am siguranța că va fi o guvernare stabilă. E o guvernare pe termen lung, care are în centru interesul cetățenilor.

În program sunt proiecte începute anul acesta și care vor continua, dar care au fost completate și cu altele venite de la partenerii de coaliție, cu același scop, dezvoltarea României. 

Din 2021 toate proiectele care sunt pe mai mulți ani vor avea justificată finanțarea. Nu vreau să mai rămână proiecte neterminate. Proiectele care încep, merg până la final. Sper să avem un guvern învestit cât mai devreme, bugetul trebuie făcut. Contez pe parteneriatul acesta ca în Parlament să mergem pe procedură cât mai repede și să avem un Guvern până la Crăciun.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday