Reacția liderilor occidentali vine după ce cadavrele a cel puțin 20 de civili au fost găsite împrăștiate pe o stradă din orașul Bucha, situat la nord-vest de Kiev, în urma retragerii forțelor ruse din zonă. Imaginile au fost publicate sâmbătă de AFP.

Ministrul de Externe al Marii Britanii a acuzat duminică forțele ruse că au comis ”acte îngrozitoare în orașele ucrainene Bucha și Irpin și a cerut ca acestea să fie investigate ca crime de război. La rândul său, Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Departamentul de Stat va ajuta la documentarea oricăror atrocități comise de armata rusă împotriva civililor ucraineni. ”Nu poți să nu vezi aceste imagini ca pe un pumn în stomac”, a spus acesta.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit moartea civililor drept ”brutalitate”: ”Este o brutalitate împotriva civililor pe care nu am mai văzut-o în Europa de zeci de ani. Este îngrozitor și absolut inacceptabil ca civilii să fie vizați și uciși”.

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, care vineri a devenit primul lider al unei instituții UE care a vizitat Ucraina de la începutul invaziei ruse, a declarat că imaginile din Bucha și din alte zone eliberate din Ucraina arată ”realitatea rece a crimelor de război ale lui Putin”.

Și cancelarul german Olaf Scholz a numit imaginile din Bucha ”îngrozitoare și înfiorătoare și a spus că făptașii trebuie trași la răspundere. ”Trebuie să investigăm fără încetare aceste crime comise de armata rusă. Cer ca organizațiilor internaționale precum Comitetul Internațional al Crucii Roșii să li se acorde acces în aceste zone pentru a documenta în mod independent atrocitățile”, a spus Scholz.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a avertizat că dacă, ceea ce el a numit ”abuzuri masive” în Bucha, se vor dovedi a fi crime de război, cei vinovați vor fi ”judecați și condamnați”.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Charles Michel s-a declarat șocat de imaginile cu atrocitățile comise de rușii: ”Șocat de imaginile bântuitoare cu atrocitățile comise de armata rusă în regiunea Kiev eliberată. UE ajută Ucraina și ONG-urile să adune dovezile necesare pentru acțiuni în instanțele internaționale. Alte sancțiuni și sprijin din parte UE sunt pe cale”.

Shocked by haunting images of atrocities committed by Russian army in Kyiv liberated region #BuchaMassacre

EU is assisting #Ukraine & NGO’s in gathering of necessary evidence for pursuit in international courts.

Further EU sanctions & support are on their way.

Слава Україні!

— Charles Michel (@eucopresident) April 3, 2022

Mesajul președintelui Consiliului European vine la scurt timp după ce ministrul de externe al Ucrainei a postat pe Twitter imagini cu atrocitățile comise de Rusia în orașul Bucha de lângă Kiev, recent eliberat de forțele ucrainene. Dmitry Kuleba a postat următorul mesaj:

Masacrul de la Bucha a fost intenționat. Rușii își propun să elimine cât mai mulți ucraineni. Trebuie să-i oprim și să-i dăm afară. Cer noi sancțiuni devastatoare G7 ACUM:

-Embargo asupra petrolului, gazelor și cărbunilor;
-Închideți toate porturile navelor și mărfurilor rusești
-Deconectați toate băncile rusești de la SWIFT”.

Sursă: CNN

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday