Guvernatorul Băncii Centrale, suspendat în prezent, a fost acuzat pentru un caz de corupție cu fraude în valoare de o jumătate de milion de euro,  acuzație pe care o respinge.

Ilmars Rimšēvičs, șeful băncii centrale de ani de zile a fost suspendat din exercitarea funcțiilor sale, inclusiv din Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), în februarie.

Procurorul Viorika Jirgena a declarat jurnaliștilor de la Riga că doi acționari ai Trasta Komercbanka, o bancă din Republica Moldova cu sediul în Letonia a fost închisă în 2016 pentru spălare de bani și fraudă, a declarat că Rimšēvičs a solicitat mită pentru a păstra pe linia de plutire.

Procurorii susțin că Rimšēvičs a cerut 500.000 de euro pentru a convinge Comisia de finanțe și piețe de capital (FCMC) pentru a trece cu vederea acuzațiile împotriva Trasta Komercbanka.

“Rimsevics nu a fost în stare să asigure ceea ce a promis, așa că a plătit doar jumătate din sumă, respectiv 250 de mii de euro”, a declarat Jirgena reporterilor.

“Martinsons a fost un intermediar, a primit 10% din total, iar mita a fost plătită în numerar”, a adăugat ea, citând apelurile telefonice utilizate în anchetă.

Rimsevics și Martinsons vor fi condamnați la până la 11 ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.

Rimsevics susține că este nevinovat și refuză să renunțe la funcția de șef al Băncii Centrale și la sediul său în consiliu. El a depus o plângere împotriva suspendării sale la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

https://www.afp.com/fr/infos/334/lettonie-le-gouverneur-de-la-banque-centrale-inculpe-de-corruption-doc-16u5081

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday