Laura Codruța Kovesi a ajuns în această dimineață la sediul Secției 18 de Poliție din Capitală, pentru a semna pentru controlul judiciar sub care a fost plasată ieri de procurorii Secției speciale de investigate a magistraților. La intrarea în sediul Poliției, Kovesi nu a făcut declarații.

La ieșire, fosta șefă a DNA a făcut câteva declarații:

„Repet, nu am voie să vorbesc despre această măsură preventivă. Dacă ne referim la candidatură… În urma evaluării Comisiei Tehnice, am ieșit pe primul loc. O să vedem care va fi finalul și dacă tot ce s-a întâmplat va afecta sau nu această procedură.

Mie îmi este foarte clar că tot ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu această procedură. Se încearcă oprirea mea. Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, sunt un semn pentru ceilalți colegi din sistem care vor să-și facă treaba.

Dar sunt convinsă că procurorii își vor continua treaba. Nu comentez supoziții. Să vedem cum se derulează procedura. Nu comentez ipoteze niciodată. Respect decizia procurorului. Nu o să comentez ce fac în cadrul măsurii, pentru că nu am voie.

Nu fac niciun fel de afirmații care pot fi legate de dosar, nici măcar de natură teoretică. Sunt un procuror care timp de 24 de ani mi-am făcut treaba, am dovedit că am luptat cu corupția și am reușit să inspir teamă celor care vor să fure liniștiți în România.

Vă rog să-mi spuneți o decizie judecătorească prin care s-a constatat un abuz. Am dispus controale atât eu, au fost controale regulate, inclusiv pe modul în care au fost conduse serviciile teritoriale. Cel puțin în 2016-2017, au fost extrem de dese. În niciun astfel de control derulat de Inspecția Judiciară nu s-a consemnat că sunt probleme. Astfel de controale le-am dispus și prin intermediul adjuncților și nu s-au constatat problemele.

Procentul de achitări nu este o treime. A fost constant între 10 și 13%. Soluțiile de achitare au avut la bază dezincriminarea unor fapte penale. O altă cauză a fost legată de modul în care a fost interpretată o dispoziție legală. Unde s-a stabilit că procurorii au greșit s-a constatat. Atribuția procurorului șef este de a vorbi cu ceilalți oameni din DNA. Este clar că dreptul meu la exprimare este afectat. Am o interdicție de a vorbi cu presa.

Întrebată dacă este oportun sa se dea acum OUG pentru modificarea Legilor Penale, Kovesi a răspuns: „Modificările care s-au vehiculat și pe care le-am văzut în proiecte nu sunt oportune. Nu sunt date să fie un instrument în investigarea faptelor de corupție, ci pentru a ajuta unele persoane să scape de răspunderea penală.”

Câțiva susținători ai Laurei Codruța Kovesi s-au prezentat la sediul Poliției, unde strigă „Nu renunțați. Vă iubim. Vă susținem”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday