Aproape șapte miliarde de dolari este suma pe care Kuwaitul o mai are în trezoreria statului. Țara poate evita o criză severă în ultimul moment doar dacă prețul petrolului crește sau dacă se împrumută de pe piețele externe, estimează Bloomberg.

Declinul economic al țării s-a accentuat odată cu prăbușirea prețurilor țițeiului din primăvară, suprapusă cu pandemia și cu tensiunile dintre parlament și guvern. În urma acestui conflict între puterile statului, parlamentul refuză să aprobe împrumuturile propuse de guvern, care ar putea ajuta economia țării, și acuză executivul că nu a gestionat cum trebuie finanțele statului, în special în perioada pandemiei. 

Deficitul bugetar al Kuwaitului a crescut cu 70% în ultimul an fiscal, iar guvernul estimează că până la finalul lui martie 2021 va fi mai mult decât dublu, în condițiile în care trei sferturi din cheltuielile statului merg către salarii și subvenții. Executivul spune că va fi nevoit astfel să impună măsuri de austeritate severe în următoarele luni. 

Sursa: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday