Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a reacționat în urma informațiilor că fostul președinte al Republicii Moldova a fost reținut de procurorii anticorupție. “Este o chestiune internă a Moldovei, dar suntem, desigur, alarmați că din nou astfel de practici și persecuții sunt folosite împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase cu Federația Rusă”, a declarat Peskov, citat de Tass. În această situație, a continuat Peskov, Moscova vrea “să fie sigură că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”.

Informațiile privind reținerea lui Dodon au fost contradictorii până acum. Procurorul general a confirmat pentru Deschide.md din Moldova că fostul președinte a fost reținut pentru 72 de ore, însă purtătoarea de cuvânt a parchetului a infirmat această informație pentru Radio Chișinău.

Fostul președinte al Republicii Moldova este acuzat că a primit bani de la oligarhul Vlad Plahotniuc, în luna mai 2020. Concret, Dodon ar fi primit de la omul de afaceri o pungă de plastic neagră despre care procurorii spun că conținea o sumă de bani menită să asigure că Partidul Socialiștilor nu va obstrucționa guvernarea Partidul Democrat, condus de fapt de Plahotniuc. Un cap de acuzare împotriva lui Dodon este inclusiv pentru trădare.

Procurorii moldoveni au anunțat încă din această dimineață că percheziționează domiciliile lui Igor Dodon: “Perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasiva) art.181/2 (acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337 (trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, a declarat pentru Unimedia un purtător de cuvânt al Procuraturii Anticorupție.

Fostul președinte al Republicii Moldova este un cunoscut susținător al Moscovei și un aliat al președintelui Vladimir Putin. Anterior, Igor Dodon a fost amendat cu nouă mii de lei pentru că a purtat în piept însemne folosite de trupele rusești în Ucraina.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday