Compania de distribuție a energiei din Kosovo, KEDS, a anunțat că va începe de astăzi întreruperea alimentării cu energie electrică, din cauza producției interne reduse și a prețurilor ridicate de import.

După fiecare șase ore, consumatorii vor avea energia electrică oprită timp de două ore, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei pentru Reuters, care nu a precizat și cât timp va dura măsura. Acesta a mai adăugat că, în prezent, în rețeaua de distribuție ajung 500 MWh din centrale și surse regenerabile, în condițiile în care consumul ajunge în unele zile și la 800 MWh. Consumul de energie electrică tinde să se dubleze iarna, din cauza necesarului pentru încălzire.

Aproximativ 90% din producția de energie electrică a țării este pe bază de cărbune. O situație similară a mai avut loc și în decembrie, când în Kosovo a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică timp de două ore pe zi, deoarece sistemul era ”supraîncărcat”, iar distribuitorul de energie electrică a cerut ”economii maxime de energie”. La începutul lunii august, parlamentul a declarat stare de urgență energetică timp de 60 de zile pentru a ajuta guvernul să ia orice măsuri sunt necesare pentru a face față crizei, inclusiv întreruperea alimentării cu energie electrică.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday