Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă pe tema evenimentelor ce au avut loc în ultimele zile. Președintele a criticat, din nou, violențele ce au avut loc la protestele din ultimele zile, spunând că acestea „nu sunt acceptate sub nicio formă”.

Principalele declarații ale președintelui:

„Zeci de mii de români au ieșit în stradă să protesteze, iar România traversează o stare gravă de turbulențe din cauza violențelor de vineri seara.

Atitudinea civică a fost aspru pedepsită, cu gaze lacrimogene și lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretutindeni.

Mulți oameni din diaspora au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduși nici de partide, nici cu autocarele, nici plătiți. Au venit din proprie inițiativă, arătând un puternic spirit civic, revoltați de modul în care PSD guvernează și legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept din ultimul an și jumătate.

Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice, cu excepția unor instigatori, care nu pot fi asociați cu marea majoriatate a protestatarilor.

Protestele au arătat adevărata față a celor care ies în stradă: românii știu să fie civilizați, activi, civici și corecți. Nu își merită etichetele primite.

Violența și reprimarea brutală a manifestanților nu sunt acceptate sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor, a femeilor și a copiilor este de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți. Fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au știut sau nu au vrut să izoleze pentru a permite deturnarea protestelor pașnice.

Soluția aleasă, aceea de a dispera majoritatea, este condamnabilă și nu poate fi justificată. Rămân la convingerea exprimată vineri noaptea: intervenția Jandarmeriei a fost disproporționată în raport cu mulțimea din Piața Victoriei.

Explicațiile publice ale Ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicațiile Jandarmeriei. Au trecut deja trei zile și nu există niciun responsabil pentru ce s-a petrecut vineri în Piața Victoriei.

(…)

Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat. Ne aflăm într-un moment de cotitură. (…)

Cei care încalcă legea sunt pedepsiți, partidele reprezintă societatea, și nu grupuri infracționale. În care normalitatea este regula, și nu excepția. De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violențe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și lupta anticorupție și-au dorit o diversiune?

Ce se va întâmpla mai departe, dacă acest Guvern va continua să trateze astfel proprii cetățeni?

În ultimul an și jumătate, PSD a compromis actul de guvernare și legiferare și, în ciuda scorului înregistrat la alegerile din 2016, a tulburat societatea prin măsurile controversate, o guvernare haotică.

Avem acum și o componentă represivă, care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenții are acest Guvern cu românii. Este evidentă și extrem de gravă ruptura care există în acest moment între români și actualul executiv. România este o țară normală, echilibrată, respectată, însă cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine.

Sondajele arată că peste 80% dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcție greșită, ceea ce arată că românii s-au săturat de proasta guvernare, de aroganța politicienilor și de corupție. PSD a câștigat alegerile, nu am contestat niciodată acest lucru, însă actuala sa conducere abuzează de acea victorie pentru a ataca populația, pentru a ataca justiția, pentru a scoate România de pe drumul său european și euroatlantic.

Majoritatea românilor nu este de acord cu modul în care PSD conduce România. Nu avem nevoie de instabilitate și de o criză socială prelungită. Oamenii se vor revolta și în continuare dacă sunt ignorați. PSD trebuie să înțeleagă că actuala conducere a partidului și a Guvernului este profund nocivă, cu efecte nebănuite pe termen lung.

Fac, pe această cale, un apel la membrii PSD, să ia foarte în serios protestele din aceste zile și să înțeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni, și nu împotriva lor. În același timp, fac un apel la societatea civilă: nu vă lăsați descurajați de actuala situație. Lucrurile se pot schimba în bine. Este nevoie de efortul nostru, al tuturor. Este foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă, să se implice cu toată forța în viața socială și politică, întrucât contribuțiile sale din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluția democrației românești. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate și la implicare. Doar împreună putem să schimbăm această stare.

Un ultim apel vreau să îl adresez opoziției și politicienilor care se află în opoziție față de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare se poate ajunge în situația de a obține încrederea oamenilor. Stă și în mâinile opoziției responsabilitatea de a asigura stabilitatea țării și menținerea României pe drumul normalității. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susținut între toate forțele de opoziți. Oamenii politici responsabili știu să lase deoparte interesele mărunte și orgoliile și să pună mai presus interesul țării, iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorități. Cu înțelgere între partidele de opoziție se obține ceea ce spuneam mai devreme – alternativa așteptată de români.

În final, vreau să vă asigur că oricât de mare ar fi presiunea PSD, voi continua să mențin fără rezerve interesele fundamentale ale românilor, instituțiile statului care luptă împotriva corupției, instituțiile statului care fac din România o țară prosperă și corectă.”

Reamintim că mitingul Diasporei de vineri, din Piața Victoriei din Capitală a fost marcat de violențe extreme și bătăi în stradă, după ce Jandarmeria Română a intervenit în forță. Circa patru sute de protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce jandarmii au folosit de mai multe ori gaze lacrimogene și au intervenit în forță pentru a evacua piața.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday