Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă de la sediul PNL. Acesta a explicat de ce nu va participa la o dezbatere electorală alături de Viorica Dăncilă: „A fost parte activă a mârlăniilor pesediste, a sprijinit activ acapararea Justiției, a fost activă când a fost vorba să facă zid pentru persoanele cu probleme penale.”

Președintele a continuat, spunând despre Viorica Dăncilă că „a fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor. E reprezentanta unui partid nereformat, antidemocratic, iar acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect de toată lumea. Nu accept o dezbatere cu o astfel de persoană care reprezintă tot ce este mai rău în politica ultimilor ani.”

Klaus Iohannis a anunțat că marți, pe 19 noiembrie, va organiza o dezbatere electorală, la care vor fi invitați politologi, formatori de opinie sau jurnaliști.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

„După primul tur al alegerilor este momentul să stăm și să analizăm ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla. Sunt foarte mulțumit și mulțumesc românilor care au venit în număr mare la vot. Mulțumiri speciale Diasporei, care s-a mobilizat exemplar și au beneficiat de condiții considerabil mai bune decât până acum, pentru că și la insistențele mele s-a schimbat legislația. Mulțumesc tuturor românilor care m-au votat pe mine.

Noul Guvern a organizat impecabil partea care revine guvernului în organizare. Nu am avut incidente notabile. Alegerile au fost o victorie pentru mine și o înfrângere pentru PSD. A fost cel mai prost rezultat al lor din primul tur, din ultimii 30 de ani. Acest PSD de 30 de ani e o piedică în dezvoltarea țării, dar în ultimii trei ani a reușit să ne ducă pe toți într-o stare de aproape disperare.

PSD a guvernat cras împotriva românilor, au încercat să acapareze toate sistemele publice, să legifereze pentru hoți și să își înșurubeze pilele și neamurile peste tot. Au atacat firmele private, au atacat tot ce a funcționat în România. Da, românii le-au dat câteva lecții pesediștilor și așa ajungem la ce s-a întâmplat mai recent. Suntem în curs de realizare a ceea ce am numit România normală. Primul pas s-a făcut pe 26 mai. La referendum am spus STOP asaltului pesedist asupra justiției. Parlamentul a spus apoi stop guvernării pesediste, până și Parlamentul nu i-a mai răbdat. Duminică, românii au spus clar că nu mai vor PSD.

Eu am dovedit că știu să lupt împotriva PSD și că am făcut asta cu folos. Am dovedit că știu să reprezint România bine în lume spre folosul țării, că pot coagula forțele de dreapta și așa s-a produs schimbarea de guvern, așteptată de mulți. Am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătățirea securității românilor, alocăm 2% pentru apărare. Am dovedit că știu să opresc PSD. În fine, despre dezbatere.

Aceasta este o conferință de presă și îmi face mare plăcere să vă revăd. De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD-ului? Acum câteva minute am zis lucruri despre partid. Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost premier dat jos prin moțiune de cenzură, a fost parte activă a mârlăniilor pesediste, a sprijinit activ acapararea Justiției, a fost activă când a fost vorba să facă zid pentru persoanele cu probleme penale.

A fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor. E reprezentanta unui partid nereformat, antidemocratic, iar acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect de toată lumea. Nu accept o dezbatere cu o astfel de persoană care reprezintă tot ce este mai rău în politica ultimilor ani. Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere. Eu îmi doresc o Românie fără PSD, fără PSD în structurile de conducere. Nu are decât să stea în Opoziție. Eu lupt pentru o Românie normală, nu este loc pentru un astfel de PSD, de o dezbatere cu un astfel de candidat.

În ultimele zile s-a discutat mult și bine despre dezbatere, e foarte bine așa. Înțeleg perfect nevoia, dorința de a avea o dezbatere reală, așezată cu candidații din turul doi. Cum nu accept însă cu doamna Dăncilă de la PSD voi organiza eu o dezbatere săptămâna viitoare, marți seara, la care vor fi invitați să dezbată împreună cu mine mandatul încheiat, planul pentru cel viitor, politologi, formatori de opinie, jurnaliști. Va fi o discuție deschisă, așezată, cu siguranță pe placul românilor.”

În continuare, președintele Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști:

  • După cinci ani, ce regretați sau ce nu ați făcut și puteați să faceți?

Regret că nu am putut să terminăm mai repede faza pesedistă. Cu ei la guvernare țara a pierdut oportunități în plan european dar și economice, ratate din cauza felului în care PSD a acționat și a guvernat. Au fost ani complicați pentru România și cred că pot să spun că am reușit să țin țara pe linia clară euroatlantică, am evitat crize profunde și sincer mi-aș fi dorit să am ocazia să lucrez cu un Guvern care să lucreze pentru români. Cred că acum la final, pot să spun că în condițiile în care s-au desfășurat evenimentele politice am făcut tot ce a putut face un președinte în condiții constituționale.

  • Cum arată o zi de lucru a președintelui?

O săptămână normală de muncă începe luni, se termină vineri sau sâmbătă. Ziua nu știm când se termină. În chestiunea vacanțelor e foarte interesant că lumea a urmărit sper cu drag cum președintele lor reușește să rupă câte o zi. Mi-a plăcut să merg la munte, să discut și acolo cu români. Am fost plecat în total în cinci ani în trei vacanțe. Chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Președintele nu are dreptul la concediu. În ultimii doi ani nu am avut pentru că am stat să păzesc țara de pesediști.

  • Nu vă temeti că vă va afecta la vot că nu mergeti la dezbateri?

Nu cred că mă va afecta, dar vă spun drept că am înțeles nevoia de o dezbatere. Am explicat de ce nu accept, a fost trimisă acasă de trei ori de români. Pentru a suplini această dezbatere voi organiza eu dezbaterea care cu siguranță va aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită decât una cu contracandidata.

  • De ce ați numit-o pe Dăncilă premier?

Nu am bănuit că este așa, mi s-a prezentat o doamnă din PSD care a fost zece ani europarlamentar, am bănuit că acolo a văzut cum funcționează o democrație. Nu am cunoscut-o înainte pe doamna Dăncilă, recunosc că este o mega dezamăgire această evoluție spre un premier antidemocratic care a guvernat împotriva românilor. Acum se face că nu e vinovată. Ca rezultat final pot să spun că-mi pare rău, dar atunci a fost o majoritate puternică în parlament, PSD cu ALDE. Eu am declarat din 2014 că voi face altfel de politică, că voi respecta cutumele politice.

  • Domnul Kelemen Hunor a spus că nu le va sugera maghiarilor cu cine sa voteze, cum îi convingeți dumneavoastră?

Eu contez pe votul lor, vă spun sincer, cred că vor înțelege care e miza. Am avut votul lor și în 2014 fără să existe o mobilizare expresă. Altceva mi-a plăcut în afirmația domnului Hunor că își doresc o țară faină unde lumea e respectată e stat. Păi și eu!

  • Ce s-a schimbat față de anul 2014, când dumneavoastră îl invitați pe contracandidatul din turul doi, Victor Ponta, la dezbateri?

Eu contez pe votul lor, vă spun sincer, cred că vor înțelege care e miza. Am avut votul lor și în 2014 fără să existe o mobilizare expresă. Altceva mi-a plăcut în afirmația domnului Hunor că își doresc o țară faină unde lumea e respectată e stat. Păi și eu! PSD s-a schimbat mult în rău de atunci, cred că eu nu m-am schimbat mult în rău, poate chiar un pic în bine.

  • Vă considerati președintele tututor, chiar si votanților celoralalți candidați?

Da. Eu vreau România fără PSD, adică fără politicieni PSD în funcții de conducere, nu că sunt împotriva votanților PSD. Eu îi respect și pe votanții mei, dar și ai altora. Lupta politică nu e împotriva simpatizanților PSD ci a partidului. Am dovedit în cinci ani că sunt președintele tuturor românilor, dar nu al tuturor politicienilor. Nu sunt împotriva votanților de stânga, chit că nu cred că ei s-au așteptat la acest PSD.

  • Dacă veți fi reales, veți susține alegerile anticipate?

Dacă bine îmi amintesc eu și PNL am fost primii care am spus da, anticipatele sunt cea mai bună variantă pentru impasul politic. Rămân la această opțiune. Sunt cea mai bună soluție.

  • Regretați declarația din campania din 2014, când ați folosit cuvântul „ghinion”, referindu-vă la profesorii care nu au reușit să-și cumpere șase case din banii obținuți din meditații?

Acea declarație a fost greșit interpretată, dar între timp sintagma se folosește într-o notă glumeață, sper să nu se fi simțit nimeni jignit. Nu a fost intenția mea.

  • Viorica Dăncilă vorbește despre deja despre aceste șase case, chiar ieri spunea ca aveti probeleme în justitie. Ne puteti lamuri?

Nu e o vulnerabilitate, dar doamna e prost informată. Nu știu cine o informează, eu nu am nicio problemă nici în civil, nici în penal, nu sunt șase ci sunt cinci case între timp. Această problemă a apărut în 2000, creată de PSD ca să fie folosită de ei în campanie. Vă dați seama câtă inventivitat?! Dacă de atunci în fiecare campanie cu asta au ieșit… Nu îmi reproșez nimic, le-am cumpărat legal și cinsitit iar ce s-a dezbătut au fost procese civile. Parcă zicea că aș fi și eu un fel de penal. Nu am fost niciodată cercetat penal. Cineva a scris o plângere către parchet e adevărat, dar nu am nimic de ascuns. Lucrurile sunt relativ clare, s-au dezbătut din 2000 cred că e suficient.

  • Nu ati avut o reacție la filmarea publicată de Libertatea.ro, din noaptea intervenției pompierilor la incendiul de la clubul Colectiv. Ar trebui ca Raed Arafat să rămana în guvern?

Filmul m-a răscolit puternic, știu cum m-am simțit când a fost incendiul. Atunci am venit a doua zi la fața locului, am vizitat victimele. Tragedia m-a marcat profund, recunosc oricând. Filmul trebuie analizat de cei ce cercetează ce s-a întâmplat. În ce privește pe domnul Raed Arafat, aici domnul Orban va face o analiză și vă va da un răspuns.

  • Ati fost votat de 3 milioane de români. Imaginati-vă că aveți în față un alegator care nu v-a votat, pentru care nu contează argumentul antipesedist. Cu ce calitate vreți să-l convingeți?

Faptul că doresc să construiesc o Românie normală, că reprezint bine spre foarte bine țara în plan internațional, i-am adus pe toți liderii europeni în inima României, că voi lucra cu un guvern bine intentionat, că pentru mine Justiția trebuie să fie dreaptă și lupta anticoruptie trebuie să facă ordine, că pentru mine hoții trebuie să stea la pușcărie. Nu vreau ca în 2018 și 2019 românii să se intrebe ce am făcut și răspunsul să fie „putin spre nimic”.

  • Care ar fi cele trei probleme mari ale românilor, într-o lume fără PSD?

Cele pe care le are orice european: venit sigur, prosperitate, să fie apărat, să știe că trăiește într-o țară unde le sunt respectate drepturile. Sunt chestiuni legate inclusiv de cum funcționeză Jandarmeria, care trebuie să apere nu să atace. Țara s-a schimbat în ultimii cinci ani, s-a schimbat foarte mult felul în care se manifestă societatea civilă. Acest lucru s-a văzut vizibil la protestele față de Ordonanța de Urgență 13, la care am fost și eu de față.

  • Cum le răspundeți celor din diaspora, având în vedere că ar fi vrut să vă vadă la o dezbatere?

În campanie nu am reușit să merg eu la Madrid, Londra, Roma, dar m-am simțit foarte bine reprezentant. Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au umblat foarte mult, le mulțumesc pentru asta. Diaspora este foarte importantă pentru mine. Mereu m-am întâlnit cu românii. Ar fi o și mai mare plăcere să facem țara atât de normală ca mulți să se întoarcă acasă.

  • Ce informații v-a prezentat ministrul Finanțelor?

O să vi le spună el, mi se pare absolut normal să avem acest stil de lucru, să ne întâlnim destul de des pentru a ne informa și a discuta care sunt cele mai bune abordări. Vreau să știu ce se întâmplă, ei vor să mă informeze, am avut discuții pe analiză. E cutremurător ce dezastru a lăsat PSD, dar ei au soluții, împreună avem soluții.

  • Știm că la o ședință cu PNL ați vorbit despre o demobilizare în anumite județe. Aveți o strategie?

Acea dezbatere pe care vreau să o organizez, această conferință și alte întâlniri cred că îi vor convinge să meargă în număr mare. În anumite județe participarea a fost relativ scăzută, vom analiza cauzele. Dar repet, numărul mare de români care au mers la vot, în ansamblu participarea afost de peste 50% ceea ce este bine.

  • Ați discutat cu domnul Dan Barna?

Nu am avut această discuție, mă concentrez pe turul doi. Voi avea negreșit o discuție, după alegeri, indiferent de cum se termină ele, sper că pentru mine bine. Ne vom pregăti pentru următorul pas. Vom avea locale și parlamentare în viitorul apropiat, vreau să știm cine e dispus să-și asume rezolvarea problemelor țării.

  • Care a fost cel mai bun președinte al țării, din ultimii 30 de ani?

Prefer să facă românii această evaluare. Eroii alegerilor sunt mereu românii, îi las să își spună cuvântul.

  • Când ați semnat decretul de demitere al doamnei Codruța Kovesi, ati avut o întâlnire cu aceasta. I-ați cerut să demisioneze?

Pot să vă confirm că am avut mai multe discuții, ultima când am felicitat-o pentru noua funcție. În rest sunt discuții care nu se fac publice, dar pot să vă spun că a fost un moment greu când am semnat acel decret. A fost executarea unei decizii luate, din păcate, de Curtea Constituțională, un moment de care România nu a avut nevoie.

  • De ce nu ați anunțat revocarea din funcție personal?

Cum am procedat, cred că a fost rezonabil.

  • Considerați că ați făcut tot ce puteați să preîntampinați acest dezastru?

Da, doar că PSD a ales să guverneze ignorând nevoia de sustenabilitate, clar și cras nevoia de predictibilitate. Ce avem e rezultatul de așteptat și natural al unei guvernări eșuate. Am ieșit de multe ori, am avertizat, dar PSD a vrut să-mi demonstreze probabil că poate să facă exact inversul a ceea ce am spus eu.

  • Ce înseamnă că nu veți mai lăsa liberalii de capul lor?

Avem un guvern al României și da, recunosc că le-am spus că nu-i mai las de capul lor pentru că, în opinia mea, e necesară colaborarea între președinte și guvern. Le voi continua pe tot parcursul mandatului și al acestui guvern. E nevoie de o corelare strânsă între președinte și guvern pentru a corecta greșelile care s-au făcut. Acum, prima dată, trebuie făcută curățenie, dar apoi lucrurile trebuie făcute mai bine. Asta așteaptă românii, să venim cu soluții.

  • Care a fost abordarea dumneavoastră vizavi de Rusia?

Relația cu Rusia pe care o avem se înscrie, în principiu, în cea stablită în cadrul Consiliului UE pentru o abordare comună. Comportamentul Rusiei a fost clasificat ca asertiv, a dus tot mai multe forțe armate în Crimeea, aduce tot mai multe forțe în frontul estic. Relația economică e puternic afectată de sancțiuni. În acest context, politica noastră e una care a fost în linii mari stabilită cu partenerii europeni.

  • Dacă doamna Dancila ar fi în sală, ce ați intreba-o?

Vi se pare arogant dacă spun că nu aș întreba-o nimic?

  • Dar dacă ar fi electoratul PSD aici?

Dragă electorat PSD-ist, e bine așa? Nu. Atunci alege, te rog, Iohannis!

  • Vorbeați de deciziile pe care le regretati, dar care e cea mai mare realizare?

Dacă vreți, cea mai mare e chiar ultima, respectiv înlocuirea puterii pesediste cu una pentru români, care este în Guvernul Orban.

  • Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, propune ca votul în țară să fie ca in diaspora, trei zile. Cum vedeți asta?

Nicicum, nu am urmărit, nu pot să răspund că nu mi s-ar părea chiar corect.

  • În ultimii cinci ani au fost voci care v-au reproșat lipsa de acțiune. V-ați temut de suspendare?

Nu, să lămurim cu suspendarea. Pentru un președinte în funcție suspendarea e un joc facil și cu câștig clar. De temut nu am avut de ce să mă tem, au fost etape în care mi-ar fi convenit. În ansamblu, nu cred că suspendările sunt soluția la ceva în democrație, decât dacă există fapte grave de încălcare a Constituției. La noi suspendarea e vehiculată doar politic, va trebui să ne gândim dacă lucrurile sunt bine stabilite în Constituție.

  • Ce se poate face pentru ridicarea mecanismului MCV?

Mecanismul nu va fi elimiant, după părerea mea, în următorul an. Discuția se poate purta în sensul că de ce pentru Bulgaria s-a dat acel raport. Lucrurile pot fi corectate, nu ușor, dar deja noul ministru al Justiției s-a apucat și se va găsi, pas cu pas, ce trebuie făcut. Recunosc că nu mi-a căzut bine când am aflat că se face o diferențiere crasă între România și Bulgaria, pe care noi nu o vedem chiar așa.

  • De ce nu ați mers la nicio ședință a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în condițiile în care a existat un război între Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, și Lia Savonea, președintele CSM?

Eu respect independența justiției. Dacă la Guvern am încercat să-i conving cu oarecare succes a fost eminamente politic. Nu accept ca în CSM să existe politică. CSM-ul are suficienți oameni bine pregătiți. Am avut anumite îngrijorări, dar sunt convins că lucrurile vor intra pe făgașul normal.

  • Dacă veți obține noul mandat, veți mai da PSD-ului o nouă șansă?

M-am învățat minte! Nu cred că va mai dispune de majoritate, am spus că nu voi mai desemna premier PSD în mandatul meu și asta este. Așa a fost situația parlamentară atunci, chiar dacă nu ne convinge. Am asumat că și PSD își asumă jocul democratic, n-au făcut-o.

  • Când aveți de gând să prezentați un bilanț al mandatului?

La dezbaterea de marți probabil vor fi întrebări bine pregătite și țintite. Dar cred că și astăzi ați avut toți întrebări foarte bune.

  • Cum apreciați oferta lui Ludovic Orban. de a participa la dezbaterea cu Dăncilă?

Știu ce a spus fiindcă am fost împreună când am discutat despre dezbatere. El a spus și public că dacă vrea neapărat să vorbească cu cineva, doamna Dăncilă să vorbească cu el despre guvernare.

  • Cum comentați declarația președintelui Franței, că NATO se află în moarte cerebrală?

Ne vom întâlni la început de decembrie, în cadru NATO. Vom dezbate ce poate face NATO să facă mai bine.

  • Ați avut un mandat cu politica externa vizibilă. Cum vă considerați vinovat de pierderea postului la ONU, sau că nu am aderat la Spațiul Schenghen?

Ridicatul vizelor e un procedeu tehnic, se intră în procedura de viza dacă rata de refuz e sub 3%. La noi este sub 10%. E o decizie tehnică, lucrăm împreună cu americanii la asta. Chestiunea Schengen-ului, ca și cea a MCV-ului, se datorează politicii catastrofale făcută de conducerea PSD.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday