Președintele Iohannis critică decizia autorităților de a aproba intervenția în forță a jandarmilor împotriva participanților la protestul diasporei din 10 august, într-o declarație la Sibiu.

,,Am primit un raport de la cei care se ocupă în Adminstrația Prezidențială de securitatea națională. Concluziile pe partea mai neplăcută trebuie să le prezinte procurorii militari și aștept cu mult interes. Cred că au fost atâtea evenimente negative în Piața Victoriei.

Faptul că Guvernul PSD a gazat și a bătut românii mi se pare incalificabil, inadmisibil din absolut orice punct de vedere

Nu am avut astfel de informări înainte (n.r. de la SRI). Rămân la părerea mea că instituțiile au hiper-reacționat. Există o suspiciune care se consilidează că au fost incitatori trimiși în piață.

Nu vreau să comentez mai mult. Nu am discutat cu premierul. Aceste lucruri trebuie clarificate cu instituțiile abilitate. Vorbim despre concluzii de exemplu de natură penală”, a declarat Klaus Iohannis.

Referitor la afirmațiile lui Liviu Dragnea, care a anunțat zilele trecute că patru cetățeni străini s-ar fi cazat la un hotel, în aprilie 2017, cu scopul de a-l asasina, Iohannis a spus Nu am auzit niciodată despre așa ceva. Dar la cum s-a vehiculat la televizor, mi s-a părut că omul are deja fricile și obsesiile unui dictator”.

Klaus Iohannis a vorbit și despre aprobarea rectificării bugetare în CSAT. Premierul Dăncilă a spus vineri că “Iohannis blochează plata integrală și la timp a pensiilor, alocațiilor și salariilor bugetarilor, prin întârzierea adoptării rectificării bugetare”. 

Iohannis i-a răspuns, spunând că aceasta este “o nouă minciună marca PSD şi o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu-mi place să repet aceste lucruri, dar nu găsesc alte cuvinte. E vorba de cinism. Guvernul poate să facă orice rectificare bugetară fără aviz de la CSAT, fără să-mi ceară părerea. Citesc astăzi la gazetă că Guvernul nu poate da bani la pensii sau salarii, bani la şcoli, la spitale, nu poate da bani fără avizul meu. O mare minciună.”

“Putem să ne punem întrebarea de ce minte Guvernul. Este inadmisibil să construiască o întreagă poveste publică la TV cum că preşedintele împedică rectificarea. Se poate face fără aviz de la CSAT, dar având acest Guvern incompetent eu nu pot să dau drumul la un aviz în CSAT fără o analiză temeinică pentru că vorbim de securitate naţională”, a mai adăugat Președintele. 

Totodată, vorbind despre bugetul alocat summitului „Inițiativa Celor Trei Mări”, care avea avea loc în perioada 17-18 septembrie, la Bucureşti, Klaus Iohannis a declarat că mare parte din organizare va fi făcută ,,pe datorie”:

,,Vom organiza summitul pe datorie. Aici ne duce Guvernul de incompetenți, aici ne descurcăm. Deci summitul se va organiza în bună parte, pur și simplu, pe datorie.

Eu nu pot să anulez un summit, pentru care ne-am luptat toți, și diplomația română și eu, un summit unde s-au făcut invitațiile de anul trecut, la ediția anterioară am convenit cu colegele și colegii președinți să facem acest summit în București. De contramandat nu poate fi vorba, de finanțat din bugetul curent, dacă rămânem fără bani așa cum își dorește PSD, nu putem și atunci organizăm summitul pe datorie”.

Declarațiile privind organizarea summit-ului au fost făcute în contextul în care potrivit rectificării, bugetul Administraţiei Prezidenţiale urmează să fie redus cu 11 milioane de lei.

De asemenea, la ieșirea de la ședința PNL de la Sibiu, Iohannis a vorbit despre faptul că opoziția trebuie să fie mereu pregătită cu o alternativă pentru actualul Guvern: ,,Cred că e deja antologică chestiunea cu guvernul meu, care nu trebuie să însemne un guvern al persoanei mele, ci un guvern cu care pot să colaborez pentru România şi pentru români, nu pentru altceva. Da, în continuare îmi doresc un astfel de guvern, în total contrast cu guvernul pe care îl avem acum. Cu siguranţă că acest guvern îşi va termina, cândva, mandatul. Dacă asta va fi mai repede sau mai târziu, asta decid românii, prin alegeri. Nu îmi imaginez alte metode de schimbare a unui guvern decât cele democratice, adică prin moţiune de cenzură sau prin alegeri, dar în oricare dintre variante este bine ca toată lumea să fie pregătită. Imaginaţi-vă ce abordare greşită ar avea opoziţia dacă nu s-ar pregăti pentru guvernare. Că până la urmă asta înseamnă democraţia, alternanţa la guvernare”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday