Conferință de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis

Posted by Guvernul României on Wednesday, September 9, 2020

 

Principalele declarații:

  • Școala începe pe 14 septembrie în condiții total diferite. Avem doar câteva localități în care școala se va desfășura online. Autoritățile au implementat o seria de măsuri pentru a limita răspândirea pandemiei. Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore și ne afectează tuturor viitorul. 
  • Mulțumesc celor care au depus eforturi pentru începerea școlilor. Vreau să menționez efortul autorităților locale. Le mulțumesc și dascălilor. 
  • Nu în ultimul rând, mă adresez părinților, care sunt preocupați și îngrijorați, vă încurajez să-i trimiteți pe copii la școală și să le explicați că pentru un timp școala va fi diferită. 
  • Al doilea subiect, alegerile locale. Acestea au fost deja amânate. Acum au fost luate măsuri astfel încât cetățenii care vin la vot să fie protejați. Nu știm cât va mai dura pandemia și de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Campania electorala a început deja și chiar dacă e una atipică, candidații își pot prezenta programele. 
  • Din păcate, nu lipsesc inițiativele complet demagogice cu măriri de venituri impracticabile pentru categorii sociale. Campionul populismului este PSD. Fac un apel la decență politică. Dragi români, în această campanie, informați-vă, comparați ofertele electorale și alegeți în cunoștință de cauză. Votând pe cei care ne-au reprezentat cel mai bine.

Întrebare: Ați mulțumit celor care s-au implicat în acțiunile pentru deschiderea școlilor, există însă îngrijorări. Dvs. ce notă ați da autorităților implicate în acest proces. 

K.I.: Mă abțin, este neobișnuit să dai note înainte să înceapă școala. Este firesc că ne îndreptăm atenția și asupra excepțiilor, unde lucrurile nu funcționează. Marea majoritate a copiilor va merge la școală. Am constatat o implicare exemplară și la autoritățile locale, și la cele centrale. Poate că nu e așa rău că începe școala în campania electorală, fiecare primar vrea să arate că se implică. Nu e posibil ca din capitală să se rezolve problemele fiecărei școli din fiecare comunitate.

Întrebare: În ultima perioadă tot mai multe voci din societatea civilă atrag atenția asupra unei situații, mai exact că dreptul de a protesta nu este restituit. Vă întreb dacă considerați aceste probleme fundamentate și dacă în calitatea de președinte mediator vă veți implica astfel încât oamenii să poată protesta.

K.I.: Sunt de părere că în anumite condiții se pot organiza și forme de protest, cu respectarea măsurilor. Eu cred că autoritățile se tem de nerespectarea normelor. Au fost astfel de manifestații. În principiu, dacă se respectă toate normele în vigoare, sigur se poate discuta.

Întrebare: Ieri a apărut documentul prin care fostul ministru de finanțe, Eugen Teodorovici o informa pe premierul Viorica Dăncilă încă de anul trecut că nu se pot majora pensiile cu 40%, în schimb PSD face presiunii pentru majorarea acestora. Cum vedeți aceste presiuni făcute de PSD?

K.I.: Nu ar fi existat bani nici în condițiile în care nu ar fi existat această pandemie și criza. Acum e clar ca bugetul s-a restrâns considerabil. Totuși, ne-am dorit o creștere și s-a realizat. Noi ne dorim aceste lucruri, dar lumea să înțeleagă, bugetul țării nu ne permite tot ce dorim. Atât s-a putut. La fel și în cazul alocațiilor. E regretabil că PSD nu a înțeles nimic și continuă să dea impresia ca s-ar fi putut mai mult.

Întrebare: Dacă dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40% vor ajunge la dvs le veți promulga?

K.I.: Asta o să vă spun atunci. Dar e clar că mai mult decât s-a decis nu se poate în acest an. Finanțele publice nu pot fi extinse. O abordare responsabilă este cea mai sănătoasa pentru fiecare roman.

Întrebare: Trăim o perioadă în care economia a suferit cea mai mare scădere, nici leul nu o duce prea bine. Veți susține o lege a bugetului de stat care prevede tăieri sau inghetati de pensii și salarii?

K.I.: Nu are nimeni de gând așa ceva, o tâmpeniei pesedistă. E de preferat ca bugetul de anul viitor să fie discutat și aprobat de noul Parlament, nu de acest Parlament. Nu se discută despre tăieri de salarii și pensii, este exclus așa ceva.

Întrebare: Surse din PNL susțin că premierul Orban e nemulțumit de mai mulți miniștri, unul chiar al Educației și chiar de Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, și Lucian Bode. Ce vă nemulțumește la acești miniștri?

K.I.: Nu am cum să fac o evaluare, astfel de responsabilitate îi revine premierul. Eu nu am discutat cu premierul despre posibile remanieri sau nemulțumiri, nici nu este cazul. Nu știu ce surse aveți. Când premierul va vrea să facă remanieri, probabil îmi va spune acest lucru și vom discuta.

Întrebare: Cinci mii de unități de învățământ nu au acces la internet. Sunteți mulțumit de autorități?

K.I.: Accesul la internet nu se livrează de guvern. Ci de operatori, dar guvernul lucrează la asta.

Întrebare: Mai sunt patru zile până când începe. Ce soluție v-a comunicat Guvernul pentru cei 168 de mii de copii care nu au acces la învatamântul online?

K.I.: Ne confruntăm cu o situație nesatisfăcătoare care trebuie rezolvată urgent. Lucrurile vor trebui rezolvate cât mai urgent. Se lucrează la un scenariu în care autoritățile locale vor face achiziția și vor fi decontate de la buget sau se vor face achizitii directe, mici.

Întrebare: Veți participa luni la deschiderea de an școlar?

K.I.: Nu voi participa, dar voi avea un mesaj video pentru elevi și dascăli.

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday