Declarația a fost făcută de președintele Klaus Iohannis după o întâlnire cu tinerii la București. Președintele a arătat că „toate sondajele și discuțiile arată că românii sunt pro-europeni, vor locuri de muncă, o justiție dreaptă” și că își doresc un stat de drept.

Președintele a criticat din nou PSD, afirmând că partidul se află în opoziție cu românii: „Este un rezultat care trebuie să ne dea foarte mult de gândit și care, cu siguranță, nu numai pe mine m-a întristat. Faptul că România a ajuns să discute în 2018 dacă să dăm sau să nu dăm amnistie și grațiere pentru politicieni corupți este ceva inimaginabil. La Revoluție am luptat pentru drepturile noastre, pentru stat de drept, pentru democrație, pentru un stat pro-european, arată că acest partid nu este pe drumul pe care și-l doresc majoritatea românilor.”

Principalele declarații ale președintelui:

Sunt atâtea argumente și nu cred că mă refuză doamna prim-ministru dacă merg la Guvern să discutăm chestiuni care țin de România, de români. M-am gândit, cum și alții s-au gândit, cum putem să facem cea mai bună arhitectură pentru România. Noi avem o Constituție, cu toții o respectăm și această Constituție ne spune cum funcționează România.

Legislația în vigoare, și sunt mai multe acte normative care statuează clar, fără echivoc, că este nevoie de transparență în actul decizional, deci lucrurile trebuie publicate nu cu 24 de ore înainte, ci cu mult înainte, pentru a fi luat act de ele. Există, însă, acea agendă ocultă a Guvernului, ei spun ordinea de zi suplimentară, care este foarte discutabilă. Nu respectă rigorile legii, pentru că nu poți să vii în ședința de Guvern cu un act care nu a fost supus în niciun fel dezbaterii. Și există a treia categorie de acte care pot fi pe agendă, care figurează la capitolul confidențial, care din varii motive nu pot fi făcute publice. E clar, Guvernul este obligat să îmi trimită întreaga agendă, nu să mă trimită doamna prim-ministru pe site ca să citesc ceva. Ce să zic, de multe ori pe site nu a apărut ceva, să ne amintim de OUG 13, care nu a fost publicată în niciun fel.

Cred că trebuie judecate foarte bine lucrurile. Este absolut obligatoriu ca întreaga agendă să fie trimisă de fiecare dată când se pregătește o ședință de Guvern, fiindcă numai eu am căderea să decid dacă anumite acte cad în zona articolului 87. Nu poate doama prim-ministru sau oricine din Guvern să îmi spună că nu pot participa dacă se discută amnistia și grațierea, dacă după aceea putem să avem chestiuni de ordine publică. Să fim oameni responsabili și serioși și să luăm lucrurile așa cum trebuie luate, pentru binele României, nu pentru binele unora și altora, care au senzația că putem să mergem înapoi în perioada partidului stat.

Eu cred că prezența mea acolo ajută la luarea unor decizii poate mai bune decât fără mine, în această situație foarte specifică, foarte specială, când se discută, pe de o parte, de o ordonanță pe amnistie și grațiere, pe de altă parte este nevoie de o discuție pe președinție, pe Brexit, pe românii care așteaptă o decizie.

Întrebat cum va proceda în eventualitatea trecerii unei astfel de OUG, președintele a răspuns: „Asta o să vedeți atunci, dar nu cred că se va da o astfel de OUG, chiar cred că mai există oameni responsabili și că oamenii nu vor deraia. Ar fi un derapaj groaznic de la democrație.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday