Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a încurajat din nou oamenii să meargă la vot. Președintele a acuzat PSD-ul și pe Liviu Dragnea că încearcă să blocheze referendumul. Șeful statului a atacat și Consiliul Național al Audiovizualului, pentru că a să acorde timp de antenă pentru publicitatea referendumului.

„Vedem cu toții cum activiști, oameni din conducerea PSD-ului umblă prin țara să explice oamenilor că acest referendum nu e important, ca oamenii să nu voteze. Este jalnică această încercare, ba mai mult PSD încearcă și instituțional să blocheze referendumul. A dat ordin Dragnea la Consiliul Național al Audiovizualului să blocheze referendumul. CNA a refuzat, pentru prima oară în istoria post decembristă, să acorde timp de antenă pentru publicitatea referendumului.. Când le-am trimis o solicitare cu un clip în care eu încurajez oamenii să participe la referendum, fără să le spun cu cine să voteze, au zis că este clip electoral, să mă descurc cu partidele”, a declarat Iohannis.

Întrebat dacă va mai nominaliza un noi premier din partea PSD, șeful statului a răspuns: „Pot să vă spun, PSD-ul nu va primi încă o nominalizare de la mine”.

Sunt convins că rezultatele de la europarlamentare și referendum vor provoca schimbări în spațiul politic românesc”, a mai spus acesta.

Principalele declarații ale lui Iohannis:

Pe 26 mai se votează la referendum și PSD-ul îi este frică și face ce știe să facă PSD, încearcă să boicoteze acest vot. Vedem cu toții cum activiști, oameni din conducerea PSD-ului umblă prin țara să explice oamenilor că acest referendum nu e important, ca oamenii să nu voteze. Este jalnică această încercare. Ba mai mult, PSD încearcă și instituțional să boicoteze acest referendum. A dat Dragnea ordin la CNA să ignore referendumul. Referendumul e un scrutin care se ține împreună cu europarlamentarele, dar e altceva. Prima dată în istoria post-decembristă, CNA a refuzat să acordă timp de antenă pentru publicitatea referendumului, nici nu au luat în discuție.Ba chiar, când le-am trimis o solicitare cu un videoclip realziat de admnistrația prezidențială, în care eu îi încurajez pe români să participe la referendum, nu să le sugerez răspunsul, CNA a zis că acest clip este reclamă electorală și să merg eu să mă descurc cu partidele. Auziți ce obraznicie! Este jalnic, dar românii nu trebuie să se teamă să meargă la vot și europarlamentare. Dacă vor românii să fie feriți după ce se votează, să se uite ce s-a întâmplat în campania electorală.

Pentru ce votăm? La Topoloveni, oameni care nu sunt de acord cu Dragnea, au fost săltați și duși la poliție. Târgoviște, orașul a fost închis că PSD-iști să își facă campanie. Dreptul la vot este un drept câștigat de români în decembrie 1989, prin sacrificiul suprem. Vă spun români, nu irosiți dreptul la vot. Mergeți! Votați! Nu vă poate lua nimeni acest vot. Nu vă temeți, pentru că dreptul la vot este al vostru. Nu lăsați pe alții să decidă în locul vostru.

Mă bucură că sunt pesediști care se trezesc și își dau seama că această conducere a lui Dragnea este toxică, chiar și pentru PSD.

Într-o cursă prezidențială, cel mai confortabil mă simt împreună cu românii.

Nu cred că PSD va anunța mare brânză duminică seară. Doar că au pierdut alegerile. Atât ne mai lipsește: un infractor, condamnat pentru fraude la referendum, să fie candidat la președinție.

Am informații din surse publice că PSD desfășoară activități de boicotare a referendumului în județe.

Eu cred că niciodată nu se face prea multă reclamă pentru participarea la vot. Vedem în fiecare an că participarea la voturi scade. Vedem țări europene în care participă peste 70% din alegători și mi-aș dori acest lucru și pentru România.

În privința remanierii, abordarea premierului mi se pare cea corectă.

Remanierea ambasadorului din SUA, George Maior, este o chestiune care se va discuta după alegeri. Acum avem alte probleme.

Sunt convins că rezultatele de la alegeri și referendum vor provoca schimbări în spațiul public.

Am toată încrederea că se va vedea, în definitiv, independența justiției, în ceea ce privește procesul lui Liviu Dragnea.

Pot să vă spun, PSD-ul nu va primi încă o nominalizare de la mine, pentru a desemna un nou prim-ministru.