Președintele Klaus Iohannis a transmis o reacție pe Facebook, după ce Guvernul a modificat din nou Legile Justiției, prin OUG. 

,,PSD a acționat astăzi din nou împotriva Justiției și a statului de drept, împotriva României și a cetățenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție. Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”, a transmis președintele.

Amintim că Ministrul Justiției a anunțat după ședința de guvern de astăzi că Executivul a adoptat două ordonanțe de urgență. Prima OUG prevede că ministrul Justiției este cel care va decide candidații pentru funcția de procuror delegat pe lângă procurorul-șef european,iar cea de-a doua OUG se referă la „unele măsuri temporare privind măsurile de admitere la Institutul Național al Magistraturii.”

OUG privind Legile Justiției a fost criticată atât de Opoziție, cât și de secția pentru procurori a CSM critică OUG pentru modificarea Legilor Justiției și  de Augustin Lazăr.

,,Avizarea numirii procurorilor în funcțiile înalte nu e de competența plenului CSM. Eliminarea delegărilor va afecta grav activitatea parchetelor”, a transmis secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, Augustin Lazăr a spus că ,,noua ordonanță, ce modifică Legile Justiției, poate duce la un blocaj instituțional la nivelul Ministerului Public. Conține prevederi neconstituționale”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday