Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România, că Guvernul Dăncilă – Dragnea este un “accident al democraţiei” și că trebuie înlocuit.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Forma de democrație este una aproape directă și bănuiesc că v-ați dat seama că atunci când faceți un lucru care este perceput a fi bun, lumea vă mulțumește. Dvs. trebuie să fiți partea care induce schimbări. Cunosc realizările din multe municipii și pot să vă spun că sunt impresionante.

Lucrurile se mișcă foarte repede și foarte bine. Vă amintiți că am vizitat localități în care dvs. activați și de obicei mi-am exprimat opinia pozitivă, dar îmi amintesc din perioada mea de la Primărie – fiind în interiorul lucrurilor, câteodată nu-ți dai seama de mersul lucruririlor.

Vă mișcați foarte bine. Nu peste tot lucrurile se mișcă la fel de bine. Oricât de bun ar fi un primar, el nu este singur în spațiul politic românesc, ci trebuie să relaționeze cu alți primari, comunități. De obicei, și cu cei de la centru. Apar cele mai mari nemulțumiri aici. Primarii vor să se miște, guvernele sunt mai reticente, de regulă.

Această reticență este frustrantă de multe ori. Vă asigur că nu numai pentru dvs., și pentru mine și pentru români. Ca să amintesc câteva promisiuni care au rămas pe hârtie. A doua chestiune – banii. Nu numai că nu vi s-a dat o bază mai mare, ba dimpotrivă, s-a făcut recent așa-zisa reformă în domeniul fiscal, o mare păcăleală, prin care românilor li s-au dat mai mulți bani, dar în realitate nu, iar comunitățile locale au pierdut de acolo. Au existat promisiuni că aceste pierderi care se realizează vor fi compensate. Această promisiune, în cea mai mare măsură, nu a fost îndeplinită.

Că majoritatea municipiilor s-au descurcat vi se datorează și nu se datorează în niciun caz guvernelor. Politica, mai ales față de comunitățile locale, trebuie să fie făcută transparent predictibil și să fie o poltiică sustenabilă.

Această veșnică țopăială fiscală cu care ne-au obișnuit ultimele guverne sunt nu numai de prost gust, ci și de rău augur. Și vă pun pe dvs. și pe români în dificultate.

Trebuie să menționez o mare îngrijorare pe care o am și sper că o aveți cu toate că nu vă privește direct. Este vorba despre anul 2019. Știți bine că România va prelua președinția Consiliului UE. O poziție solicitantă, mai ales pentru guvern. Părerea mea este că nu suntem pregătiți. Am spus jurnaliștilor că vom face față rezonabil, dar au mai apărut lucruri între timp.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday