Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă comună cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, aflat într-o vizită oficială la București. Cei doi au vorbit în cadrul conferinței despre importanța ca statele din Uniunea Europeană să fie unite și să dea dovadă de solidaritate, dar și despre statul de drept din România.

Iohannis a fost întrebat de situația aderării României la spațiul Schengen, Olanda fiind una dintre țările care s-au opus constant intrării României în Schengen. Premierul olandez a adăugat că ţara sa are îngrijorări cu privire la statul de drept din România. A subliniat că acesta este de fapt fundamentul întregului proiectul european.

”Este adevărat că am urmărit și noi evenimentele recente din România. Avem o serie de îngrijorări și noi, cu privire la statul de drept. Comisia Europeană și-a manifestat și ea îngrijorările privind aceste eforturi de reformă care par să încetinească ritmul”, a declarat Mark Rutte.

Președintele României a vorbit astfel despre Legile Justiției în contextul extern. A spus că “Evoluția privind Legile Justiției ridică semne de întrebare suplimentare în spațiul extern. Sunt moderat-optimist că vom reuși să avem o legislație în materie de justiție care rezistă la o verificare atentă în final. Legislația în materie de justiție trebuie îmbunătățită, nu ciopârțită. Sper să înțeleagă și cei care dezvoltă aceste legi netransparent.

Iohannis a mai adăugat că “Sunt voci care zic că partenerii noștri externi se implică în politica internă a României doar pentru au anumite interese. Refuz să accept asemenea abordări și discursuri populiste. Când ceva nu merge cum trebuie, trebuie totuși ca cineva din exterior să atragă atenția. Semnalele externe trebuie luate în serios. Trebuie luate în serios și opiniile unor actori internaționali importanți, cum ar fi Comisia de la Veneția. Ei ne ajută să construim legislație modernă.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday