Președintele Iohannis a susținut o declarație de presă, înainte de a participa la ședința Consiliului European. Șeful statului a explicat că pandemia de coronavirus va fi prima temă de discuție din cadrul lucrărilor: “Vom discuta ce se poate face în comun și despre cum vom obține un vaccin nou pregătit pentru a forma Omicron a virusului“.

Iohannis a mai adăugat că “doar vaccinarea poate opri răspândirea pandemiei. Sunt teme complicate și sper să ajungem rapid la o concluzie despre cum obținem acest vaccin nou și cum va fi împărțit. Voi atrage atenția să nu se exagereze cu măsurile restrictive, mai ales în cazul traficului de mărfuri“.

Miercuri, președintele Comisiei Europene și Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) au avertizat că tulpina identificată prima dată în sudul Africii ar putea deveni dominantă în Europa în ianuarie. Ursula von der Leyen a reluat apelul la imunizare, precizând că în UE există suficiente doze pentru ca toată lumea să facă doza booster. Până în prezent, România a confirmat oficial 11 cazuri cu noua variantă, inclusiv unul de transmitere comunitară.

Companiile farmaceutice și statele lumii au publicat studii care arată că eficiența actualelor vaccinuri în fața Omicron este redusă, în cazul unei scheme cu două doze. Autoritatea britanică pentru Sănătate a arătat că gradul de protecție crește la 70-75% după a treia doză, la persoanele imunizate cu Pfizer sau AstraZeneca. Pfizer a anunțat săptămâna trecută că numai după a treia doză, serul său oferă un nivel de protecție comparabil cu cel oferit în fața celorlalte tulpini ale coronvavirusului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday