Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă participă la şedinţa solemnă a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri.
Plenul reunit a început cu intonarea imnului naţional, urmată de alocuţiunea preşedintelui Iohannis. Au mai susținut discursuri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă.
Președintele a transmis un mesaj critic coaliției PSD-ALDE în ședința solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului Marii Uniri. Iohannis a făcut apel la revenirea asupra modificărilor aduse de majoritatea parlamentară Legilor Justiției și Codurilor Penale: „Este încă timp să reveniți asupra unor legi care nu au susținerea oamenilor și nu corespund valorilor europene. Nu faceți rău societății românești, mergând mai departe cu legi ale justiției și modificări ale codurilor penale, incongruente cu o democrație veritabilă”.
„A fi român echivalează cu a fi european, înseamnă a fi parte a unei comunității de valori care prețuiește libertate, solidaritatea, democrație și-n care domnește necondiționat statul de drept. Sunt lucruri care fac parte din fibra națională și nimeni nu are dreptul de a le contesta. Doamnelor și domnilor parlamentari, ascultați vocea romanilor, recuplați-vă la interesele românilor, luați exemplu anului 1918”, a mai spus Klaus Iohannis.
Principalele declarații ale Președintelui Iohannis:
Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor deputați, doamnelor și domnilor miniștri.Acum exact o sută de ani se înfăptuia Unirea Bucovinei cu România. Aniversam azi un veac de la cea mai importantă realizarea a românilor, înfăptuirea unității naționale (…) Năzuința împlinirii unității naționale a fost expresia unor valori civice, mai mult, chiar în 1918
Marea Unire este a și a fost mai mult decât un moment definitoriu. Marea Unire s-a înfăptuit și a durat pentru că impunea drepturi și libertăți așteptate de toți oamenii. Într-un moment de criză a relațiilor internaționale, România a fost parte a soluției nu a problemei.
Pe 1 decembrie 1918 Iuliu Maniu se întrebă la Alba Iulia ce ar putea face generaţia sa pentru a se ridica la îndeplinirea unui asemenea ideal. Prin ce putem să fim noi demnii de împlinirile de acum o sută de ani. Azi întrebare la care trebuie să răspundă politicienii, este dacă vor continua să promită mult și să livreze puțin, sau dacă vor avea curajul să pună bazele dezvoltării României în cel dea- doilea centenar. Răspunsul poate să ne indice sursele demnității și coeziunii naționale. răspunsul se găsește în ultimă instanță, oglinda clasei politice românești și misiunea sa.
Centenarul nu e doar un prilej de a ne întoarce privire spre trecut, este și un moment de reflecție în care trebuie să ne întrebăm dacă ne-am revendicat locul pe care îl merităm. Mergem în direcția corectă sau ne aflăm pe un drum greșit și ne îndreptăm în alte parte. Aniversarea ne găsește la o răscruce pentru destinul României în următorul centenar. Secolul pe care l-am parcurs nu am fost ușor, iar în ultimele decenii am reușiți să progresăm.
Suntem parte NATO, membrii UE, integrați în mare în familia a națiunilor. Nu ne-a fost simplu și tocmai de aceea, al fel ca acum un secol, oamenii au mari speranțe pentru viitorul țării și așteptați de ca cei care o conduc. cu atât mai mult, de centenar, românii așteaptă o guvernare la nivel înalt, politicieni cinstiți. românii înțeleg că prosperitatea depinde de alegerile pe care le facem, de consecvență în a ne urma angajamentele. Este timpul să înțelegea același lucru și majoritatea politică și guvernamentale. Celebram Centenarul într-o perioadă tulbure pentru societatea noastră, iar unele abordări populiste.
A fi român echivalează cu a fi european, înseamnă a fi parte a unei comunității de valori care prețuiește libertate, solidaritatea, democrație și-n care domnește necondiționat statul de drept. Sunt lucruri care fac parte din fibra națională și nimeni nu are dreptul de a le contesta. Doamnelor și domnilor parlamentari, ascultați vocea romanilor, recuplați-vă la vocea națională, luați exemplu anului 1918.
Este încă timp să reveniți asupra unor legi care nu au susținerea oamenilor și nu corespund valorilor europene. Nu faceți rău societății românești, mergând mai departe cu legi ale justiției și modificări ale codurilor penale, incongruente cu o democrație veritabilă.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.