Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Marinei Române:

  • Ne aflăm pe ţărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanţă de războiul nedrept şi brutal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulţi nu îl mai considerau posibil în Europa vremurilor noastre.
  • Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la summitul istoric desfășurat recent la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste cinci mii de militari aliați în România.
  • Împreună cu aliații noștri, vom consolida poziția de descurajare în Marea Neagră, în condițiile în care Rusia a fost numită de NATO ”principala amenințare”.
  • Sub umbrela NATO, beneficiem de cele mai solide garanții de securitate din istoria României. Ne vom îndeplini cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional. Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, e necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării.
  • De aceea, începând cu 2023 vom face un efort în plus pentru a crește alocarea pentru apărare de la 2% din PIB cât e în prezent la 2,5%. Vom folosi aceste fonduri pentru a crește nivelul de pregătire al militarilor noștri și a ne înzestra și moderniza armata. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday