Președintele a avut o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 de la ora 17:00, la care au participat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Prof. Dr. Dorel Săndesc, și șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București, Col. Dr. Dan Corneci.

Amintim că astăzi a fost înregistrat un record de decese COVID-19, fiind înregistrate 104 în 24 de ore.

„Accesarea fondurilor europene va duce la încă o creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare. Doar pentru ventilatoare mecanice din aprilie anul curent, până aprilie anul viitor vom avea o creștere de 143%. E uimitor! Se va achiziționa întreaga gamă de aparatură pentru dotarea unităților sanitare, inclusiv ecografe și teste PCR. Accesarea fondurilor va avea un impact extrem de important. Vom avea o creștere semnificativă. Fiindcă am vorbit de paturile de terapie intensivă, 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanță au fost deja avizate pentru finanțare din acest program”, a mai spus președintele.

Principalele declarații:

Situația epidemiologică la nivel național și internațional se agravează constant. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și sunt necesare eforturi susținute pentru a ține sub control epidemia.

Lupta se desfășoară atât pe zona de prevenție, cât și pe zona de spitale unde bolnavii au nevoie de îngrijire și tratament de specialitate.

Specialiștii mi-au prezentat o analiză a resurselor ATI de la nivel național, atât paturi, cât și personal medical. Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității ATI de la începutul pandemiei.

Ministerul Sănătății a desfășurat mai multe proiecte de achiziții, astfel că la acest moment avem conform rapoartelor 3.065 de paturi ATI pentru toți pacienții, nu doar Covid, 2.252 de ventilatoare, 2.756 de monitoare și o serie întreagă de echipamente achiziționate cu diverse surse de finanțare. Se adaugă 5 unități mobile, 2 spitale modulare, cu un total de 169 de paturi.

Ventilatoarele ATI funcționale, vă dau doar un exemplu. În perioada aprilie-octombrie 2020 creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73%. Până în decembrie se adaugă încă 15%. Capacitatea s-a dublat de la începutul pandemiei. Planul strategic prevede etape clare de implementare și urmărește deschiderea unor noi capacități.

Am solicitat date despre București, în 7 spitale vom avea o extensie a capacității de terapie intensivă, iar în următoarele maxim 10 zile vom avea 123 de paturi suplimentare, față de ce există acum.

Așadar, autoritățile au acționat și au planuri clare bine puse la punct. Astfel, accesarea fondurilor europene va duce încă la o creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare. Doar pentru ventilatoare mecanice din aprilie anul curent, până aprilie anul viitor vom avea o creștere de 143%. E uimitor!

Se va achiziționa întreaga gamă de aparatură pentru dotarea unităților sanitare, inclusiv ecografe și teste PCR. Accesarea fondurilor va avea un impact extrem de important. Vom avea o creștere semnificativă.

Fiindcă am vorbit de paturile de terapie intensivă. 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanță au fost deja avizate pentru finanțare din acest program. 

Pentru a stopa însă răspândirea e nevoie și de implicarea noastră, a cetățenilor. Trebuie să fim parte cu toții din acest efort național de a salva cât mai multe vieți.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday