Președintele Iohannis a susținut o declarație de presă la ora 12, în care a spus că nimeni nu poate folosi guvernarea în interes propriu, iar pentru asta PSD a primit votul de blam. “De astăzi începe schimbarea în bine. Avem multe de reparat după dezastrul produs actuala coaliție de guvernare”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai menționat că se poate discuta și despre o coaliție de guvernare între PNL și USR-PLUS: “Se pot pune bazele unei colaborări și se poate construi o alternativă serioasă la actuala guvernare eșuată”.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

“Peste șase milioane de români au spus DA la Referendum. Au dat astăzi o lecție dură populismului, demagogiei și discursului anti-european și anti-justiție promovat în campanie. Ieri, a câștigat România europeană, în care Justiția este independentă, în care hoții și infractorii stau la pușcărie, nu în fruntea statului.

Mobilizarea extraordinară a fost impresionantă. Votul de astăzi ne arată că democrația s-a maturizat și ce armă puternică este votul.

Este însă inacceptabilă bătaia de joc a autorităților la adresa Diasporei. Au fost supuși unei noi umilințe din partea unor guvernanți incapabili să înțeleagă că trebuie să nu fie împotriva cetățeanului. Cer autorităților să ia măsuri urgente, pentru a vota în condiții normale, fără cozi interminabile ori în șir.

Votul covârșitor pro-european face ca țara noastră să se detașeze clar în rândul statelor europene care susțin cu tărie proiectul european. Dacă vorbim despre partide, este de remarcat că PNL a obținut un scor istoric. Îi felicit pentru acest lucru. PNL este pe care să devină cel mai important partid din România.

Salut și votul pentru alte partide, este remarcabil rezultatul obținut de Alianța USR-PLUS, care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă credibilă la actualitatea majoritate falimentară. Dacă adunăm voturile, ne dăm seama că PNL și USR-PLUS pot pune baza unei colaborări, ca alternativă la guvernarea eșuată a PSD-ului.

PSD a avut dreptate să se teamă de votul românilor. În acest context, mă bucur că electoratul PSD a înțeles că agenda anti-justiție este greșită. Nimeni nu este și nu trebuie să fie mai presus de lege. Acest lucru nu a fost doar acceptat, ci înțeles de toată lumea.

Nimeni nu poate folosi guvernarea în interes propriu, pentru asta PSD a primit votul de blam. De astăzi începe schimbarea în bine. Avem multe de reparat după dezastrul produs de actuala coaliție de guvernare.”

Duminică seara, Klaus Iohannis declara că “În urma rezultatului acestor alegeri, Guvernul PSD trebuie să plece”.

Reamintim că potrivit datelor provizorii anunțate de Biroul Electoral Central, peste 89% dintre români au răspuns „DA” la cele două întrebări din cadrul Referendumului pentru Justiție. 

Reamintim că după numărarea a 96,14% din totalul voturilor exprimate (România+Diaspora), la ora 11:30, rezultate parțiale arătau astfel: PNL – 26.95%, PSD – 22.71%, USR-PLUS – 22.10%, PRO Romania – 6.48%, PMP – 5.76%, UDMR – 5.31%, ALDE – 4.14%.