Consiliul Suprem de Apărare al Țării s-a întrunit miercuri, tema principală fiind coronavirusul. Șeful statului a anunțat că în CSAT s-a luat decizia alocării de către Guvern a resurselor financiare pentru achiziția echipamentelor de protecție, camere de izolare cu presiune negativă și medicamente.

Președintele a mai spus că nu există motive de panică în ceea ce privește coronavirusul și a reamintit că până acum nu este confirmat niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus în România.

„Este esențial să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile. Am observat din păcate că abordarea mass-media a fost în unele cazuri inutil de alarmistă, fapt care duce la anxietatea populației. Informați oamenii corect, constant, dar echilibrat și fără încercări de a transforma informările în ceva senzațional”, a mai declarat Iohannis.

Principalele declarații:

Am condus astăzi ședința CSAT, despre o discuție aplicată cu autoritățile care au responsabilități în monitorizarea și managementul unor potențiale cazuri de infecție cu coronavirus și metodologia de împiedicare a răspândirii virusului. Nu avem niciun caz confirmat de infecție în România. Chiar acum câteva minute am primit și rezultatele din Gorj, care sunt negative.

Nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat, e o urgență medicală globală. Trăim într-o lume în continuă mișcare și toate statele sunt vulnerabile.

Din analiza făcută în ședința CSAT s-a constatat că instituțiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun. Guvernul Orban a adoptat prevederi care să facă posibile inclusiv achizițiile necesare.

Le-am cerut decidenților să rămână la cel mai înalt nivel de implicare și vigilență. E esențial să tratăm pericolul cu maximă responsabilitate, dar și cu calm.

Sunt necesare eforturi concentrate pentru asigurarea măsurilor preventive, dar și a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor infecții. În ședința CSAT am subliniat nevoia de comunicare eficientă, atât la nivel central cât și local, informarea permanentă a DSP etc.

Este nevoie de un efort comun și unitar. Este nevoie de aplicarea riguroasă și fără abateri a măsurilor de prevenție. În acest context, am hotărât că pe lângă măsurile deja stabilite să fie suplimentate măsurile de control.

Ministerul Sănătății va asigura personalul necesar în punctele de trecere a frontierei, inclusiv prin detașarea în alte județe. În eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus este esențială protecția personalului medical, ca atare autoritățile trebuie să asigure toate dotările necesare.

Am luat astfel decizia alocării de către Guvern a resurselor financiare pentru achiziția echipamentelor de protecție, camere de izolare cu presiune negativă și medicamente.

Conform evoluției de până acum persoanele care pot avea complicații sunt în special vârstnicii, trebuie acordată o atenție specială. Autoritățile trebuie să intensifice eforturile de comunicare. Atât cei care au călătorit, cât și cei care au simptome specifice trebuie să știe cum să procedeze.

Se va implementa cât mai rapid, poate chiar mâine dimineața, linia telefonică pentru informare.

Am încredere că toate instituțiile dar mai ales sistemul medical au capacitatea de a gestiona această situație, atât pe latura preventivă, cât și pe cea de tratament. Reiau apelul la calm, întrucât nu există motive de panică.

Este esențial să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile. Am observat din păcate că abordarea mass-media a fost în unele cazuri inutil de alarmistă, fapt care duce la anxietatea populației. Informați oamenii corect, constant, dar echilibrat și fără încercări de a transforma informările în ceva senzațional.

Toți cetățenii trebuie să înțeleagă că e responsabilitatea fiecăruia să coopereze, să respecte indicațiile. Cel mai important instrument de stopare este prevenția, de aceea îi încurajez pe oameni să urmeze principala recomandare, cea mai sigură protecție este menținerea unei igiene personale permanente.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday