Klaus Iohannis și Rumen Radev au susținut o conferință de presă comună, la finalul întâlnirii de la Cotroceni. Cei doi oficiali au vorbit despre necesitatea de cooperare strânsă între România și Bulgaria, în numeroase domenii, precum economie, apărare, criza refugiaților sau aderarea la Spațiul Schengen.

Iohannis a precizat că în cadrul discuțiilor, s-a discutat și despre posibilitatea ca UE să transfere ajutoare și Republicii Moldova, în caz de necesitate: Am discutat despre operaționalizarea centrului logistic de la Suceava, care colectează și transferă în Ucraina și Moldova ajutorul internațional umanitar. Este posibil ca fluxurile de refugiați să crească. Am discutat despre cum putem face față cu bine acestei crize fără precedent. Am subliniat necesitatea ca UE, alături de statele membre, să acorde sprijin Republicii Moldova și pentru creșterea rezilienței sale.”

Președintele României a vorbit și despre noi oportunități în sectorul economic cu Bulgaria, în special în privința investițiilor reciproce. Astfel, Iohannis a cerut deblocarea coridorului de gaze ce ar uni România – Bulgaria – Grecia. Potrivit Economedia, este un proiect al UE blocat din cauza faptului că Grecia și Bulgaria amână de șase ani interconectarea, care ar putea ajuta România să se aprovizioneze cu gaze din alte surse decât din Rusia.

“Există un potențial mare pentru noi oportunități în sectorul economic cu Bulgaria, în special în privința investițiilor reciproce. Am discutat despre diversificarea surselor de energie, în contextul situației cu Federația Rusă. Am subliniat importanţa operaționalizării rapide a Interconectorului Bulgaria-Grecia. Odată finalizat, acesta va putea fi conectat la gazoductul BRUA deja operaţional şi astfel Coridorul Vertical de Gaze, care are o importanţă crucială, să devină funcţional”, a spus Iohannis, care a precizat că “avem promisiuni din partea Greciei ca până la sfârșitul acestui an interconectorul să fie funcțional”.

Cei doi președinți au subliniat importanța Dunării pentru ambele țări: “Am discutat despre construirea de noi poduri peste Dunăre și asigurarea navigabilității pe Dunăre.”

Foto: Inquam / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday