Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, că în urma deciziei CCR „șansele de a mai avea alegeri anticipate au scăzut la 50%”. Totodată, președintele a spus că nu va comenta această decizie a Curții, decât după publicarea motivării ei.  

Principalele declarații ale președintelui:

PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil, care se joacă cu destinul României. După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase și anti-europene guvernări de după revoluție, care a lăsat țara cu deficite majore, după ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a creat o nouă criză, pe care a aprofundat-o prin sesizarea CCR. Nu voi comenta decizia CCR, așa cum știți că nu am comentat nici cu alte ocazii, ci voi aștepta motivarea.

Ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acțiuni politice responsabile, și nu de politicieni care s-o ducă mai adânc în criză și instabilitate.

Vedem un guvern demis, care guvernează pentru ca instituțiile să poată lucra în continuare eficient pentru oameni. Pe de altă parte, vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că și-a pierdut legitimitatea de a guverna. Acesta nu este verdictul meu, este al cetățenilor.

Desemnarea unui prim-ministru în jurul PSD ar intra în contradicție cu opțiunile românilor, exprimate la referendum, la europarlamentare și la prezidențialele de anul trecut.

Soluția este revenirea cât mai repede la votul cetățenilor. Avem nevoie de un nou legislativ, care să ofere o nouă majoritate, dispusă să-și asume și să susțină reformele indispensabile pentru progresul și reforma țării.

Nu putem continua așa, cu guverne demise trimestrial. Vedem însă că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor și, deși timp de trei ani de zile a eșuat în a guverna, acum vrea să îi împiedice să-și facă treaba pe cei care au dovedit că vor și știu ce trebuie făcut în România.

În ciuda tuturor acestor blocaje permanente din partea PSD, îi asigur pe toți cetățenii din România că România este o țară guvernată, chiar dacă are un guvern interimar. Însă situația generată de inconștiența PSD-ului trebuie să înceteze.

Întrebare: Veți face o desemnare de premier după ce va veni această motivare și va fi tot domnul Ludovic Orban?

Răspuns: Nu comentez decizia curții, dar evident că voi pregăti câteva demersuri foarte concrete pe care le voi anunța imediat ce am luat aceste decizii.

Întrebare: Comunicatul Curții leagă această decizie de capacitatea sau, mai degrabă, incapacitatea premierului de a coagula o majoritate. În ce măsură este posibil să desemnați un premier din partea unei majorități formate în jurul PSD?

Răspuns: Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid și nicio coaliție care are o majoritate în Parlament. Așadar nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că aceasta este soluția justă pentru această criză în care ne aflăm acum. Presă liberă – da. Și ca să nu mergem mai departe decât întâlnirile noastre, știți foarte bine că și în întâlnirile transmise publice, și în cele numite informale, vă încurajez întotdeauan să vă exprimați liber. Unii chiar o faceți. În acest sens aștept ca presa să devină mai independentă, mai liberă și să trateze deschis toate subiectele. Faptul că cineva reclamă că a fost filat, că au încercat unii să intimideze persoane din justiție, așa ceva nu pot să accept. Eu solicit celor vizați să sesizeze urgente organele abilitate pentru a se verifica și pentru a se lua măsuri ferme.

Întrebare: Se spune foarte clar că va trebui să numiți un premier care să aibă ca scop întocmirea unei majorități parlamentare. La ce să ne așteptăm de aici înainte în acest demers, pe de o parte de nominalizare a noului premier și, pe de altă parte, alegerile parlamentare anticipate?

Majoritățile în Parlament se formează prin negocieri politice între partide și se verifică prin vot. Mai mult nu pot să spun, iar dacă și pe cine voi desemna pentru situația în care trebuie desemnată o persoană, o să aflați atunci când fac desemnarea.

România are un Guvern foarte responsabil. Iresponsabilitatea se găsește în altă partea și Guvernul are toate puterile necesare pentru a gestiona orice fel de criză. PNL nu a greșit, PNL guvernează responsabil, rezonabil și cu cele mai bune intenții. Dacă se ajunge sau nu la anticipate, nu ține doar de voința președintelui sau a unui partid, ci de o întreagă conjunctură politică.

Întrebare: Nu considerați că se pune o presiune pe CCR și că o parte dintre judecători sunt acuzați de partizanat politic?

Răspuns: Nu am astfel de informații, dar dacă cineva are astfel de informații, ar putea să le facă publice. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.”

Curtea Constituțională a admis luni sesizarea PSD potrivit căruia președintele nu îl poate desemna pe Ludovic Orban premier. CCR consideră că trebuie să existe o intenție reală de a obține majoritatea în parlament.

„În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou
Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”, arăta CCR în decizie. Decizia integrală a Curții poate fi citită aici.

Marcel Ciolacu declara anterior că PSD nu va merge la Cotroceni cu o propunere de premier. „Dorim să rămânem în Opoziție”, a spus acesta.

Amintim că, în urma moțiunii de cenzură președintele Iohannis a decis să îl propună pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru al României, în urma consultărilor cu toate partidele politice. „Întoarcerea la electorat înseamnă alegerile anticipate și sunt prima mea opțiune. Le-am prezentat-o partidelor. Unii au spus că e bine, alții că trebuie să se mai consulte în partid”, mai spunea el atunci.

Dan Barna a spus în urma deciziei CCR: „Suntem într-o criză politică care se adâncește. Strategia PNL de a ajunge la anticipate a eșuat. Anticipatele rămân soluția reală prin care România poate să iasă din criză”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday