Președintele Iohannis a vorbit despre propunerea ministrului Justiției de revocare a lui Augustin Lazăr. Iohannis susține că până când instanța nu se va pronunța asupra cererii procurorului general de suspendare a procedurii de revocare din funcţie nu va lua o decizie: „Pot să vă spun de pe acum ca să nu fie speculaţii, până când judecătorii nu vor da un verdict final nu am de gând să fac nimic în această chestiune. Despre speţa revocării am mai vorbit. Procurorul general Lazăr a făcut şi face o treabă bună”.

Președintele a mai spus că abordarea ministrului Tudorel Toader este pe lângă lege în ceea ce priveşte propunerilor de revocarea și numire a procurorilor de rand înalt: „În ansamblu, se conturează un comportament al acestui ministru al Justiției sau abordare pe care aș clasifica-o pe lângă lege, în privința propunerilor și de numire, și de revocare”.

Ne aflăm într-o zonă în care infractorii încearcă să acapareze Justiţia şi pe cine nu vor putea acapara sau unde văd că nu au şanse vor să-i îndepărteze”, a mai spus Iohannis.

Principalele declarații:

Întrebat dacă a văzut ordonanța de clasare referitoare la un dosar care îl viza, despre care a vorbit ministrul Justiției, Iohannis a răspuns: „Pot să vă asigur că nu au niciun fel de legătură. Am o opinie și o voi face cunoscută la momentul potrivit, dar azi încă nu m-aș referi. În ansamblu, se conturează un comportament al acestui ministru al Justiției sau abordare pe care aș clasifica-o pe lângă lege, în privința propunerilor și de numire, și de revocare.

Nu mai am doar dubii, mă îndrept ușor spre certitudini. Cel puțin, în ce privește revocarea procurorului general, un demers aiuritor, cu corolarul la fel de aiuritor, suntem în situația în care s-a început un demers judiciar și pot să vă spun de pe acum: până când judecătorii nu vor da un verdict final, nu am de gând să fac nimic. Despre speța revocării am mai vorbit. Procurorul Lazăr face o treabă bună. Mi se pare total greșită solicitarea de revocare. Din punct de vedere politic. Din punct de vedere legal, voi scrie ceva când va fi situația. Infractorii încearcă să acapareze Justiția și pe cine nu pot acapara, vor să îi îndepărteze”.

Tudorel Toader declara, după propunerea de revocare a procurorului general, că va publica rezoluţia de clasare a dosarului ce îl viza pe Iohannis, pe care susținea că a găsit-o în mapa de candidatură a lui Augustin Lazăr.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday