Președintele Klaus Iohannis, prezent la Summit-ul liderilor locali şi regionali ai Partidului Popular European, a vorbit despre importanța Uniunii Europene și a alegerilor europarlamentare care vor avea loc pe data de 26 mai.

Iohannis a criticat PSD, acuzând partidul că încearcă să câștige electorat prin fals patriotism:  ,,Observăm că unele partide, în primul rând PSD, au îmbrăcat haina falsului patriotism, folosindu-se de o retorică antieuropeană încearcă să câștige capital inducând oamenilor teama. Este modul PSD-ist cinic și iresponsabil de a face politică. Dovada maximei ipocrizii este să negi chiar principiile UE, să ataci instituțiile europene care îți critică derapajele și în același timp să ceri votul oamenilor. A fi bun român, patriot nu înseamnă să fii în antiteză cu Bruxelles”.

De asemenea, președintele a subliniat importanța prezenței la vot: ,,Din această perspectivă, a modului în care cei care ne reprezintă reușesc să asigure un nivel de trai crescut, scrutinul capătă o importanță deosebită. Este un moment de profundă valență civică. Viitorul trebuie decis de voința oamenilor, nu de neimplicarea lor. Absenteismul înseamnă să le permitem altora să hotărască în locul nostru. Voi liderii regionali și locali sunteți interfața directă cu oamenii. Votul e cea mai bună formă de sancțiune la discursul populist, eurosceptic și demagogic, virulent în Europa și în România”.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Dragi prieteni europeni, bine ați venit în rândul nostru. Sunteți într-o țară pro-europeană și ne bucurăm. O atmosferă excelentă, oameni hotărâți, prieteni buni, ce ne trebuie mai mult? Ne trebuie votul românilor și îl vom avea.

Această întâlnire de astăzi este una foarte specială fiindcă ne pregătim de alegeri europarlamentare. În această ecuație recunosc că sunt foarte bucuros să-l avem alături pe candidatul PPE Manfred Weber. Îți doresc mult succes!

Lupta pentru o Europă mai bună este lupta noastră. A tuturor celor pentru care Europa este sinonimă cu pacea, prosperitatea, libertatea cetățenilor. Anul acesta este simbolic, se împlinesc 30 de ani de când regimurile totalitare din Estul Europei au dispărut.

30 de ani de democrație, de când ne-am recâștigat libertatea de a ne întoarce în marea familie europeană. Noi încă ne amintim ce înseamnă tirania, dictatura mediocrității care ține la putere un grup de privilegiați ai momentului în timp ce cetățenii își pierd libertatea. Dramele acelor ani negri nu se vom mai repeta.

Alegerile pentru Parlamentul European din acest an sunt mult mai importante decât în anii trecuți. Europa nu se poate întoarce în timp. Este responsabilitatea noastră să dăm startul unei noi ere de prosperitate.

Îmi doresc ca summitul de la Sibiu să reprezinte un reper. PPE are capacitatea de a juca rolul de principală forță politică vizionară. Pentru ca România să conteze în luarea celor mai une decizii este vital să avem o puternică reprezentare în PPE.

Îmi doresc ca summitul de la Sibiu să reprezinte un reper. PPE are capacitatea de a juca rolul de principală forță politică vizionară. Pentru ca România să conteze în luarea celor mai une decizii este vital să avem o puternică reprezentare în PPE.

Momentul crucial în care ne aflăm este mult prea important pentru a nu vă dedica toată energia. Dacă veți fi hotărâți, de partea principiilor democrației și statului de drept, dacă veți explica cât de multe beneficii europene li se refuză românilor din cauza actualei guvernari fiți siguri că vă vor fi alături.

Este nevoie ca deciziile la nivelul PE să fie luate de oameni competenți, cărora nu le lipsește curajul să impună schimbările necesare. Văd în oferta propusă de PNL tocmai aceste persoane capabile.

Ne mai despart două luni de momentul scrutinului. Din păcate aceste alegeri sunt percepute ca fiind mai puțin relevante pentru impactul in viața de zi cu zi. Este o evaluare complet eronată, pentru că uneori omitem esențialul: oamenii sunt cei care se află în centrul construcției europene. Insittuțiile au misiunea de a fi în slujba oamenilor.

România noastră, România europeană înseamnă bunăstare, prosperitate, justiție independentă și stat de drept. Acesta este motivul pentru care românii au ales în 2007 calea unei țări moderne, cu legi corecte. Este calea pe care românii își doresc să continue. Sunt convins că vor respinge populismul.

De aceea, voi cei care vă aflați aici aveți responsabilitatea de a fundamenta politice pe principiile care stau la baza proiectului european, care încurajează integritatea, nu divizarea, toleranța, nu ura, respectul pentru demnitatea umană, nu discriminarea.

Chiar dacă nu este perfect, proiectul european ne-a oferit cea mai lungă perioadă de prosperitate și pace în Europa. Din responsabiltiate față de generațiile viitoare trebuie să ne mobilizăm pentru a-l duce mai departe.

Nu este datoria exclusivă a reprezentaților, ci este cea mai importantă probă de solidaritate pe care suntem datori să o dăm cu toții cetățeni și politicieni. Si asta vom face. Vă doresc succes!

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday