Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, potrivit unui comunicat al Președinției. În sesizare președintele spune că, între altele, articolul care oferă aleșilor dreptul legal de a intermedia relaţia dintre cetăţeni şi potenţiali investitori cu administraţia publice și locale încalcă Constituția

Conform sesizării, Legea prezintă elemente de neconstituționalitate. Noul art. 37 alin. (2) al Legii nr. 96/2006 din cuprinsul art. unic pct. 1 al legii supuse controlului de constituționalitate, care prevede că „În baza mandatului reprezentativ, deputații și senatorii acționează în interesul poporului, putând astfel să intermedieze în orice mod, fără a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relația dintre cetățeni și organele administrației publice centrale și locale și serviciile și direcțiile din subordinea acestora, relația dintre aleșii locali și autoritățile publice centrale, dar și dintre potențialii investitori și autoritățile publice locale.” ar încălca art. 11 alin. (1) din Constituție, precum și articole din Convenția ONU împotriva corupției. De asemenea, se invocă art. 291 din Codul penal.

În continuare, în sesizare se arată că sunt încălcate art. 1 alin. (3) și alin. (5), precum și art. 16 alin. (1) și alin. (2) , art. 69 și a art. 147 alin. (4) din Constituție.

Un alt motiv prezentat este modificarea adusă prin legea criticată art. 39 alin. (3) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, „Deputații și senatorii se pot adresa, personal sau prin intermediul birourilor parlamentare, în scris, verbal ori prin mijloace de comunicare electronică, organelor administrației publice centrale și locale, respectiv serviciilor și direcțiilor din subordinea acestora, pentru a transmite sau a se informa asupra solicitărilor și petițiilor cetățenilor din circumscripțiile electorale în care au fost aleși, pentru rezolvarea, în conformitate cu prevederile legale, a problemelor acestora sau pentru a obține informații cu caracter public necesare exercitării mandatului”.

Comunicatul integral aici. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday