Declarațiile au avut loc în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, pe tema gestionării epidemiei de coronavirus, la care au participat premierul Orban, ministrul Sănătății și cel de Interne, precum și Raed Arafat.

Principalele declarații:

Am considerat că în acest moment dificil este nevoie să ne vedem și să ascultăm opiniile dumneavoastră din județe.

Este o perioadă extrem de complicată și zilnic apar noi provocări, dar până acum le-am făcut față. Împreună cu dumneavoastră din județe, vom face față în continuare.

Este evident că cel mai important lucru este să luăm măsurile care se impun pentru îngrădirea pandemiei. E nevoie de măsuri care vin din două zone:

  1. cea de protecție – vorbim de măsuri luate de câtva timp deja – distanțare, mască, igienă
  2. mobilitate – să luăm măsurile adecvate, care se impun la un moment dat, pentru a reduce mobilitatea populației, ca să reducem posibilitățile de contact dintre persoanele sănătoase și cele infectate

Deja putem vedea că acele măsuri luate de guvern în urmă cu câteva săptămâni dau mai multe rezultate. Ați observat că acum 3-4 săptămâni, numărul de cazuri creștea de la săptămână la săptămână. Acum sunt multe zile când numărul de infectări este sensibil sub 10 mii. 

Nu putem spune că am îngrădit pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile dau rezultate. Dar măsurile nu au fost suficiente, pentru că vedem cum crește numărul pacienților internați la terapie intensivă și avem în fiecare zi un număr important de decese. Evident că s-a impus un nou set de măsuri. 

Încă de acum câteva luni, am decis să permitem autorităților locale să ia măsuri în funcție de evoluția pandemiei în fiecare județ. 

Noul set de măsuri luate în plan național sunt bine gândite, sunt măsurile corecte și de la ele așteptăm rezultate în 2-3 săptămâni. Aceste măsuri în vigoare de la începutul săptămânii trebuie explicate și aplicate ferm și clar. Mă aștept la poliție și jandarmerie să fie foarte ferme, pentru că nu e vorba de măsuri politice, ci necesare pentru sănătatea publică, pentru că în joc este viața românilor.

E ușor de înțeles că nimeni nu e fericit dacă i se spune că nu poate circula noaptea, sau că școala se va desfășura online, dar aceste măsuri au fost discutate cu specialiștii și experții și toți am fost de acord că fără măsuri nu putem merge mai departe. Aștept de la toți implicare, fermitate și o bună comunicare publică, însă să nu deveniți sursă de știri panicarde, ar fi o eroare fundamentală.

Există și un licăr de speranță. Ați observat că în ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi sau săptămână, acestea vor fi disponibile, dar e foarte probabil să fie la dispoziția noastră în primul trimestru al anului 2021, în tranșe. Nu vom avea toate dozele de la început. Vom începe cu vaccinarea personalului medical, apoi cu persoanele din prima linie și lucrătorii esențiali. Vaccinarea populației generale va avae loc undeva în primăvară spre vară. Toate acestea sunt în pregătire. Dar până atunci, gestionăm pandemia și facem bine, pentru că asta așteaptă românii de la noi.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday