Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va face o nouă consultare a Parlamentului pentru a lărgi aria de cuprindere a referendumului, pentru a-l face mai eficient și mai puternic.

Iohannis a mai spus că este „obligatorie reglementarea folosirii acestor ordonanțe de urgență, cum este clar că trebuie introduse posibilități de contestare a acestor ordonanțe la CCR”, deoarece „PSD-ul guvernează prin OUG în zona Justiției, în zona politicii penale a statului român, ori acest lucru nu se poate tolera mai departe”. De asemenea, președintele a avertizat Guvernul României să nu emită OUG în aceste domenii – Justiție, politică penală – până când nu se exprimă poporul.


Principalele declarații:

Vom avea referendum pe 26 mai. Acum este un lucru cunoscut, că guvernarea PSD-istă a eșuat. Mult promisele spitale, în special spitalele regionale, nu mai există nici pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut în sertarele și coridoarele ministerelor de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD.

Cel mai grav este că asaltul PSD-ului asupra Justiției nu se termină. Un asalt constant, continuu, care a început cu OUG 13, care a scos sute de mii de români în stradă. Acea ordonanță 13, prin care PSD-iștii au vrut dintr-o lovitură să scape de Justiție. Au vrut atunci să dea amnistie și grațiere. Tema nu numai că nu a fost abandonată de PSD, este păstrată în continuare și în continuare își doresc amnistie și grațiere pentru corupți.

Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți. O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernărilor PSD-iste.

Între timp, știm ce vrea PSD și cum acționează. Această imensă problemă în felul în care guvernează PSD-ul sunt ordonanțele de urgență, care se dau de obicei netransparent, fără consultări prealabile.

Asta se întâmplă inclusiv în domenii sensibile. PSD-ul guvernează prin OUG în zona Justiției, în zona politicii penale a statului român, or acest lucru nu se poate tolera mai departe.

Este obligatorie reglementarea folosirii acestor ordonanțe de urgență, cum este clar că trebuie introduse posibilități de contestare a acestor ordonanțe la CCR.

Pentru toate aceste motive, ne dăm seama că acea consultare inițială pe care am făcut-o, a Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme create de PSD.

Așadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului. O nouă consultare, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului.

Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient”.

Știrea inițială:

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Iohannis va susține o declarație de presă de la ora 14, la Palatul Cotroceni.

Ieșirea șefului statului are loc după ce săptămâna trecută a anunțat că va convoca referendum pe Justiție, pe 26 mai, și a atras atenția Guvernului că este ilegitimă emiterea unei OUG înainte de referendum. 

Tot săptămâna trecută, președintele a avut întâlniri cu reprezentanții societății civile și cei ai magistraților, pe tema referendumului.

 

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday