Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea nr. 47/1992, care acordă imunitate și beneficii sporite judecătorilor CCR, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. Plenul senatului a adoptat, în 25 iunie, modificările la legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, iar printre acestea se regăsește și faptul că judecătorii CCR nu vor mai putea fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală, numai cu încuviinţarea a două treimi din plenului Curţii, la cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

De asemenea, a fost eliminat din lege articolul care permitea ca judecătorii CCR să aibă un mandat mai lung de 9 ani. Proiectul de lege s-a întors în Parlament, după ce modificările au fost contestate la Curte de opoziție, iar legea a fost declarată parțial neconstituțională. În prima variantă a legii, judecătorii CCR nu puteau fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată numai cu acordul plenului CCR, la cererea ministrului Justiției, sesizat, la rândul său, de procurorul general.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday