Un tribunal din Kiev l-a condamnat pe Vadim Șișimarin la închisoare pe viață. Procesul acestuia a început săptămâna trecută, iar militarul, comandant de tanc, a pledat ”vinovat”. A recunoscut că l-a ucis pe Oleksandr Șelipov, de 62 de ani, pe data de 28 februarie în localitatea Ciupahivka (estul Ucrainei).


Victima se deplasa pe bicicletă și avea un telefon în mână. Rușii pretind că “s-au temut” că bărbatul folosea telefonul respectiv pentru a le divulga poziția. Citind sentința, judecătorul a explicat că militarul rus l-a împușcat pe civilul ucrainean în cap, de mai multe ori, cu o armă automată. Șișimarin a mai spus că a primit ordin direct de la un superior să-l execute pe bărbat.

Avocatul din oficiu al militarului a recunoscut că niciun oficial rus nu a luat legătura cu clientul său pe parcursul procesului, în timp ce Kremlinul a declarat că ”nu există informații” despre un astfel de caz, potrivit BBC. Experții remarcă faptul că acest proces este unul deosebit de important, deoarece stabilește un precedent. Procurorul General al Ucrainei a anunțat recent că sunt investigate peste 8.000 de presupuse crime de război.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday