Kelemen Hunor a susținut o conferință de presă la finalul întâlnirii cu președintele Iohannis. Liderul UDMR a afirmat că “în principiu” nu este de acord ca Nicolae Ciucă să formeze guvernul, deoarece “nu prea sunt guvernele conduse de militari, fie ei și în retragere”. 

Anterior, Florin Cîțu a precizat că intenția PNL este de a forma un guvern minoritar cu UDMR. În acest context, Kelemen Hunor a menționat că se va întâlni cu Nicolae Ciucă, dacă va fi în final desemnat să formeze guvernul, pentru a vedea “care sunt prioritățile sale”.

Principalele declarații ale lui Kelemen Hunor:

  • Am luat act de propunerea PNL, cu Nicolae Ciucă premier. Este un militar excepțional care a muncit și a lucrat în teatrele de război. Pe palierul politic, e o problemă. Nu este foarte uzual în ultima perioadă, 50-60 de ani, niciun militar sau fost militar în retragere n-a condus guvernul. Găsim exemplele Charles de Gaulle sau Eisenhower, dar erau alte vremuri.
  • Nu este nimic personal, dar avem o reținere. Înțelegem propunerea PNL și înțelegem dorința de a avea o soluție rapidă, pe termen nu foarte lung. 
  • Suntem deschiși la dialog, să vedem și punctul de vedere al premierului interimar, președintele PNL. Vom discuta azi cu el. Dacă președintele Iohannis îl va desemna pe domnul Ciucă pentru funcția de prim-ministru, vom discuta și cu el. Vedem care sunt prioritățile domnului Ciucă. Nu avem o problemă cu dumnealui, dar este un principiu despre care vorbim. Nu prea sunt guvernele conduse de militari, fie ei și în retragere. Vom avea discuții și vom lua o decizie astăzi. Mandatul va fi să ne așezăm la masă și să căutăm o soluție. 
  • Nu exclud soluția Ciucă, dar în principiu nu sunt de acord ca un guvern să fie condus de un militar. Îl vom asculta și vedem cum mergem mai departe. Dacă se formează o majoritate în Parlament, poate funcționa până la alegeri, anticipate sau la termen. Dacă e un guvern minoritar, va apărea o moțiune de cenzură în primăvară. Avem nevoie de un guvern cu drepturi depline.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday