Cifrele raportate duminică de Ministerul Sănătății reprezintă o creștere semnificativă față de bilanțurile anterioare, care indicau 26 de decedați din rândul civililor. Nu este clar dacă cele 164 de decese raportate azi se referă doar la civili sau dacă includ și victimele din rândul forțele de ordine. Anterior, autoritățile declaraseră că peste 2.200 de persoane au fost rănite.

Majoritatea morților (103) provin din Alma-Ata, cel mai mare oraș al țării, unde demonstranții au asediat și incendiat clădiri guvernamentale, potrivit ministerului. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a declarat că trei dintre cei uciși sunt minori, inclusiv o fetiță de 4 ani.

Biroul președintelui Kazahstanului a comunicat că aproximativ 5.800 de persoane au fost reținute de poliție în timpul revoltei, asigurând populația că autoritățile au recăpătat controlul asupra clădirilor administrative care au fost ocupate de protestatari.

Postul de televiziune rus Mir-24 a transmis că duminică s-au auzit focuri de armă sporadice în Alma-Ata. Vineri, Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a ordonat forțelor de ordine “să deschidă focul fără avertisment” asupra protestatarilor. Aeroportul din oraș, controlat temporar de protestatari, a rămas închis duminică.

Sursă: Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday