Într-o postare pe Facebook judecătorul detaliază decizia Curții Constituționale nr. 377/2017, care concluzionează că ,,eliminarea unui motiv de revizuire sau adăugarea unui nou motiv de revizuire după pronunțarea hotărârii nu poate produce niciun efect, prin prisma aplicării legii în timp, cu privire la hotărârea judecătorească deja pronunțată”.

,,Prin urmare, criteriul ce trebuie luat în seamă și care ține de esența art. 15 alin. (2) din Constituție raportat la aplicarea în timp a reglementărilor referitoare la căile de atac este data pronunțării hotărârii judecătorești. Astfel, în temeiul textului constituțional antereferit, legiuitorul poate supune hotărârea judecătorească unor căi de atac stabilite ca atare prin lege până la momentul pronunțării hotărârii judecătorești (…).

În schimb, legiuitorului îi este interzis să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora. Aceeași regulă se aplică atât căilor ordinare, cât și extraordinare de atac, ambele categorii de căi de atac urmând să își păstreze aceeași configurație juridică de la data stabilită drept reper de către legiuitor”, stipulează aceeași decizie citată de Bogdan Mateescu.

Amintim că aseară, într-o emisiune la Antena 3, Ministrul Justiției a declarat că va propune adoptarea unei ordonanțe de urgență, prin care o persoană condamnată “pe baza protocoalelor și interceptărilor ilegale” să poată cere revizuirea dosarului.

Decizia CCR nr. 377/2017:"Prin urmare, criteriul ce trebuie luat în seamă și care ține de esența art. 15 alin. (2) din…

Gepostet von Bogdan Mateescu am Donnerstag, 2. August 2018

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday