Judecătorul Cristi Danileț susține într-o postare pe Facebook că ,,Președintele României nu avea de ales: deciziile CCR trebuie respectate, indiferent cât ar fi de nepopulare sau neplăcute. Asta înseamnă statul de drept: societatea care se supune legilor, deciziilor CCR date în interpretarea Constituției și hotărârilor judecătorești date în numele legii”.

De asemenea, el argumentează că ministrul Justiției nu ar trebui să se ocupe de numirea șefilor de parchete, iar populația ar trebui să aibă un cuvânt de spus cu privire la independența procurorilor: ,,Ministrul Justiției nu are ce căuta nici în gestionarea carierei magistraților. Pentru aceasta s-a creat în anul 2004 un CSM independent. Populația ar trebui întrebată dacă își dorește procurori controlați politic și subordonați unui ministru, ori procurori independenți. Eu constat că standardul internațional este în favoarea independenței procurorilor, mai ales a celor anticorupție”, precizează judecătorul.

,,Este adevărat că o instituție nu se reduce la o persoană. Dar liderul contează enorm. Așa că trebuie să fim extrem de atenți la modul în care va fi selectat următorul șef al DNA”, mai afirmă Cristi Danileț.

Judecătorul a precizat în postarea sa și procedura pentru numirea unui nou șef DNA: ,,ministrul Justiției face propunere, CSM avizează consultativ, iar Președintele țării numește. Acesta poate refuza propunerea (refuzul poate fi exercitat o dată, potrivit modificărilor care vor intra în curând în vigoarea). Pentru a elimina suspiciunile de politizare, ministrul trebuie să facă o procedură transparentă”.

1. Președintele României nu avea de ales: deciziile CCR trebuie respectate, indiferent cât ar fi de nepopulare sau…

Gepostet von Cristi Danilet am Montag, 9. Juli 2018

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday