Judecătorul a transmis pe Facebook, la scurt timp după ce consultările de la Cotroceni s-au finalizat, că scopul acestora a fost o discuție despre legile justiției, nu despre referendum, președintele Iohannis folosindu-se de calitatea de mediator. Amintim că ieri au avut loc consultări cu reprezentanţii societăţii civile privind referendumul pe Justiţie. La finalul acestora, reprezentanții ONG-urilor au transmis că ,,sigur va fi referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare”.

,,Președintele ne-a chemat la consultări pe legile justiției, nu pe referendum, în virtutea calității lui de mediator. Am fost 20 de judecători și procurori, reprezentând asociațiile și instituțiile din justiție. Președintele e îngrijorat că legile s-au modificat pentru a ușura situația juridică a unor personaje. I-am împărtășit opinia, arătând că asaltul asupra justiției a început în anul 2012 odată cu sancționarea fostului premier și a culminat cu anul 2017 prin OUG 13”, a scris Cristi Dănileț.

De asemenea, judecătorul spune că i-a transmis lui Klaus Iohannis că este necesară prezența sa la CSM: ,,Am spus că e necesară prezența Președintelui României la CSM, i-am sugerat să conteste la Comisia de la Veneția legile ce contrazic standardele europene, să provoace CCR să soluționeze conflictele dintre autoritățile statului. Am arătat că modificările succesive au vizat preluarea controlului asupra justiției penale, eliminarea instrumentelor cu care operează procurorii și judecătorii, nimeni nu e interesat decât de domeniul penal, poliția judiciară este ineficientă, DNA e trecut pe linie moartă, SIIJ este pentru terorizat magistrații, domeniul justiției juvenile este ignorat complet”.

Cristi Dănileț declară că a subliniat la consultări că de cinci săptămâni judecatori și procurori sunt in protest, ,,dar nimeni nu e interesat de acest lucru”. ,,Doar Președintele ne-a invitat la Cotroceni și cateva zeci de magistrați se vor deplasa la Bruxelles săptămâna viitoare”, a concluzionat el.

Reamintim că președintele a declarat, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să convoace referendum în 26 mai: „Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday