“Opțiunea de a trimite unilateral trupe în Ucraina nu este pe masă. Noi avem obligații față de aliații noștri din NATO. Președintele Putin știe că, în cazul unui atac, vor urma sancțiuni economice grave”, a declarat Joe Biden a doua zi după summitul virtual cu omologul rus și după convorbirile cu liderii din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia.

Președintele american a spus că SUA se vor concentra pe intensificarea prezenței militare în țările membre NATO, iar nu să trimită efective în Ucraina. Biden a precizat Kremlinului că este gata să facă “ce nu am făcut în 2014” la invadarea Crimeei. Consilierul său pe probleme de securitate a explicat că lucrează cu partenerii europeni pentru definitivarea unei liste de sancțiuni economice și politice, care include și deconectarea de la sistemul internațional de plăți Swift.

Anterior, Kremlinul a învinovățit NATO pentru escaladarea tensiunilor de la granița cu Ucraina și a argumentat că Alianța “își construiește armate în țările care ne sunt nouă vecine“. În cadrul summitului online, Putin a exclus ca Rusia să invadeze Ucraina, dar a cerut respingerea cererii de aderare a Kievului la NATO, ca garanție pentru securitatea în regiune.

Guvernul de la Moscova a caracterizat o posibilă aderare a Ucrainei la NATO drept un atac la adresa securității Rusiei, temându-se că prin acest demers, alianța ar putea trimite trupe la granița sa de vest.

Surse alternative: CNN, BBC.

Sursa foto: Palinchak | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday