Președintele american Joe Biden a susținut o conferință de presă în urma participării, la Bruxelles, la ședințele Consiliului European, NATO și G7. Biden a fost întrebat dacă are informații despre faptul că Rusia se pregătește să desfășoare sau să folosească arme chimice în cadrul războiului cu Ucraina. Biden a evitat un răspuns direct și a spus că nu poate oferi informații pe care le primește de la serviciile de informații.

Principalele declarații ale președintelui și răspunsurile la întrebările jurnaliștilor:

 • S-a împlinit o lună de când Rusia a invadat Ucraina. Am urmărit trei direcții: să sprijinim Ucraina, să impunem noi sancțiuni Rusiei și să întărim flancul estic. Am reușit să îndeplinim toate cele trei chestiuni.
 • Vom trimite în Ucraina noi ajutoare financiare, sprijin umanitar. Vom trimite patru noi grupuri de luptă în România, Slovacia, Bulgaria și Ungaria.
 • Aveți informații specifice care sugerează că președintele Putin desfășoară arme chimice, le mută în poziție sau ia în considerare utilizarea lor? Ar răspunde SUA sau NATO cu acțiuni militare dacă Rusia ar folosi arme chimice?
 • Nu vă pot oferi informații de la serviciile de inteligență. Noi am răspunde dacă va fi cazul, dar răspunsul va depinde de natura în care Rusia le va folosi.
 • Ne puteți spune despre ce ați discutat cu China în legătură cu eventual ajutor Rusiei pentru a susține acest război? Ce va face SUA pentru criza de grâne?
 • Am avut o discuție directă cu președintele Chinei și am fost foarte clar și m-am asigurat că înțelege consecințele dacă va ajuta Rusia. Nu l-am amenințat, l-am avertizat și am indicat faptul că știam că va dori relații economice cu SUA și Europa. Nu comentez în legătură cu detalii pe care le știm sau nu despre această conversație. Pe 1 aprilie, președintele Comisiei Europene va organiza o conferință cu președintele chinez Xi Jinping. China înțelege că viitorul ei economic este mai strâns legat de vest decât de Rusia. De asemenea, am discutat azi ca NATO și UE să analizeze cine a încălcat sancțiunile.
 • Despre criza alimentară: va fi reală, pentru toată lumea. Prețul sancțiunilor nu-l plătește doar Rusia, ci și statele europene și SUA. Pentru a atenua criza, am discutat despre investiții pentru a acoperi nevoile. Rusia și Ucraina sunt grânarele Europei. Am avut o lungă discuție în G7 despre grâul din SUA și Canada, mari producători de grâu, despre cum vom putea să ajutăm Europa. Lucrăm cu Europa pentru a limita îngrijorările despre criza alimentară.
 • Volodimir Zelenski va renunța la o parte din teritoriul Ucrainei pentru a pune capăt războiului? Este nevoie ca Rusia să fie exclusă din G20?
 • Ar fi bine ca Ucraina să poate participa la G20. Doar Ucraina poate lua o decizie în acest sens, referitor la cedarea de teritorii.
 • Ați spus foarte clar că nu doriți izbucnirea celui de-al treilea război mondial. Poate a fost prea devreme acea declarație? 
 • Nu. 
 • Mâine mergeți în Polonia. Credeți că un contact cu refugiații vă va schimba viziunea?
 • Am fost în ultimii 50 de ani în multe tabere de refugiați. Cel mai dureros este să privești copiii, cu ochii lor goi. SUA este un major contributor la asistența umanitară, îi vom ajuta pe acești oameni, vom face tot ce putem pentru a ușura suferința acestor oameni. Sper să pot să văd mulți oameni mâine.
 • Vor avea loc alegeri prezidențiale în 2024, și există îngrijorare în Europa că predecesorul dumneavoastră poate fi ales din nou. Veți face ceva ca ce faceți acum să nu fie distrus peste doi ani?
 • Nu sunt îngrijorat. Nu aveam nicio intenție pentru a candida, până când am văzut oamenii din Virginia cu însemnele naziste. Domnul la care vă referiți a spus atunci să există oameni buni de ambele părți. Atunci am luat decizia de a candida. Mai e până la alegeri. Ceea ce vreau să fac este să ne asigurăm că păstrăm camera reprezentanților. 
 • Descurajarea nu a funcționat. Ce vă face să credeți că Putin va fi descurajat de acum încolo?
 • Sancțiunile niciodată nu descurajează, principalul lor scop este să accentuezi durerea. Asta îl va opri. Trebuie să demonstrăm că rămânem uniți. Să demonstrăm că acest om este o brută, că a comis numeroase atrocități. De aceea am cerut această întâlnire, pentru că trebuie să rămânem uniți.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday