Principalele declarații ale președintelui american Joe Biden:

  • În ultimii ani au început să apară norii pe cer, iar acum în secolul 21 încă este nevoie de această alianță. Nu încape îndoială că NATO este relevantă, eficientă și necesară.
  • Suedia și Finlanda sunt cei mai apropiați parteneri ai noștri. Au armate puternice și au economii transparente și puternice, dar și un simț puternic al realității. Vreau să asigur astăzi cele două țări că au susținerea integrală și fără echivoc a SUA.
  • Senatul American poate acum să înceapă rapid și eficient analiza cererilor celor două țări. Fac apel pentru a trece prin Senat cât mai repede aceste cereri. Finlanda și Suedia fac NATO mai puternică, nu doar datorită capacităților, dar și prin democrațiile lor puternice.
  • Este o zi istorică în fața agresiunii. Apropierea dintre noi este o victorie a democrației.
  • Singura dată în istorie când Articolul 5 a fost invocat a fost după 11 septembrie, când SUA au fost atacate, iar aliații au venit de partea noastră. 

Președintele finlandez a ținut să afirme că în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, țara sa va apăra securitatea Turciei. A completat că ”noi condamnă terorismul în toate formele sale”. Și premierul suedez a precizat că administrația sa poartă discuții cu cea turcă, pentru rezolvarea problemelor apărute după ce țările scandinave și-au exprimat dorința de integrare euro-atlantică.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday